Így működnek majd a jövő hipermodern farmjai

agrarszektor.hu
Az "okosfarmok" lehetnek a jövő farmjai, ahol nem csak a talajfelmérés, hanem maga az ültetés-vetés is drónokkal történhet. Önjáró gépek végezhetik az öntözést is, és adatelemzésekkel előre jelezhető majd a gépek várható meghibásodása. A gazdálkodók pedig a gépek tényleges javításáig úgynevezett 3D alkatrészek nyomtatásával orvosolhatják a hibát.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Technológiai forradalom zajlik a mezőgazdaságban is, így hamarosan mindennapossá és kikerülhetetlenné válik nem csak a drónok, hanem a szenzorok, a robotok, az önjáró gépek és a 3D nyomtatók alkalmazása is. A jövő farmjainak működését várhatóan két technológiai hatás befolyásolja jelentős mértékben, mégpedig az új technológiák megjelenése és az automatizált technológiai ökoszisztémák kialakulása. A PwC Magyarország - derül ki a cég közleményéből - ebből kiindulva úgynevezett "okosfarm-koncepciót" alakított ki.

Az okosfarmon nem csak a talajfelmérést, hanem a növények ültetést-vetést is drónok végzik majd. A  gazdaság automatikus irányítóközpontja összeveti a talaj tápanyag- és nedvesség-tartalmára, illetve a növények vízigényére vonatkozó adatokat a meteorológiai állomás információival, és meghatározza azt is, mely területeket mikor érdemes öntözniük az önjáró gépeknek, vagy mikor kell kijuttani a tápanyagokat és a vegyszereket. A prediktív (előrejelző) adatelemzéssel előre jelezhető az egyes gépek várható meghibásodási ideje is, illetve annak jellege, és e helyzetekre a gazdálkodók úgynevezett 3D alkatrészek nyomtatásával készülhetnek fel, így lerövidíthetik a javítás miatti tényleges leállást.

Az okosfarm-koncepció technológiai elemei már a hazai gazdaságok számára is elérhetők - áll a közleményben. A különböző gazdaságoknak azonban eltérőek az igényei, és ez komoly problémát jelenthet a technológiák bevezetésénél is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?