2023. június 1. csütörtök Tünde

100 ezer forint alatt lesz a repce tonnánkénti ára

Agrárszektor
Lassan mindenütt elvirágzik a repce, a terméskilátások pedig közepesnek ígérkeznek Magyarországon. Az Európai Unió egészét tekintve idén több repce kerülhet a raktárakba, mint tavaly, miközben a dízelmotorokkal szembeni ellenérzések a bioüzemanyag potenciális piacát is szűkítik.

A repcemag legközelebbi lejáratra szóló jegyzése május elején 350 euró/tonnára (110 ezer Ft/t) emelkedett a párizsi árutőzsdén, de ez még mindig nyomottnak számít. Hazai piacra értelmezve nem éri el a 95 ezer forintos alapárat sem.  A magyarországi fizikai piacon minimális volt a termény forgalma az AKI adatai szerint, az ótermést tonnánként 108 ezer forintért vásárolták fel a kereskedők a telephelyeken. A repce és a napraforgó ára kéz a kézben jár, az utóbbiból szintén jól ellátott a piac. Ha az ótermés most 91 ezer forintot ér, akkor ez nem túl jó előjel - de szerencsére szeptemberig még fordulhat a piac.


Bidló Gábor, a Prudens Ceres Kft. gabonapiaci szakértője arra figyelmeztet, hogy betakarítás idejére Párizsban 340 euróra is eshet a repce tonnánkénti ára, a gyérebb külpiaci érdeklődés miatt pedig kevesebb repce kerül majd ki az országból júliustól.

"Ez azért fontos, mert így rekordtermés híján is relatív túlkínálat alakulhat ki a hazai piacon"

- mutatott rá a szakmeber már áprilisban a cég által szervezett terménypiaci továbbképzésen, amelyet kifejezetten a gazdáknak szerveztek. A kanadai repce (canola) jegyzésének emelkedése is megállt, és olyan technikai helyzetben van, ahonnan könnyen lefelé fordulhatnak az árak - teszi hozzá.

"Ugyanakkor a többi olajosmag terméskilátásai rosszabbak. Például Argentínában a La Niña időjárási jelenség miatt a szokásosnál nagyobb területen vetettek a gazdák rövid tenyészidejű szójababot, ennek pedig terméscsökkenés lesz a vége - hívta fel a figyelmet a Prudens Ceres rendezvényén Molnár Zsuzsa, az Agrárgazdasági Kutató Intézet gabonapiaci elemzője. A világ legnagyobb szójadaraexportőre akár 10-15 százalékkal kevesebb darát exportálhat a folyó szezonban. Az USDA előrejelzése szerint világszinten 4-5 százalékkal lehet kisebb a szójatermés az egy évvel korábbinál. A napraforgóból kevésbé romlott a kínálat, de Európa számára lényeges, hogy Ukrajnában 2 millió tonnával kevesebbet takarítottak be ebből az olajosmagból." Bidló Gábor a kőolaj drágulásában is lát olyan általános áremelő hatást, ami előbb-utóbb meg kell hogy jelenjen a terménypiacon is.


Az agrárszektor.hu kalkulációja szerint pillanatnyilag úgy fest, hogy 2,5 tonnás átlaghozam mellett a repce idén nullszaldós lehet, míg a búzával minden esélye megvan a gazdáknak a nyereséges szezonzárásra.

A betakarításkori 47 ezer forintos tonnánkénti árszint 6 tonnás termés mellett mintegy 60 ezer forintos pluszt hozhat a konyhára hektáronként. Az árpa pedig már 5 tonnás hozamok mellett is biztosíthatja ezt a nyereségszintet. Bidló Gábor az olasz piac szívóerejével indokolja a takarmányárpa kiváló értékesítési árát.

EZ IS ÉRDEKELHET
A legjobbnak azonban továbbra is a kukorica piaca ígérkezik, elsősorban a 2,6 millió tonnásra duzzadt hazai feldolgozókapacitás miatt. A magyar etanolipart nem fenyegeti egy esetleges szabadkereskedelmi megállapodás sem az USA-val - vélekedik Bidló Gábor -, mivel a bioüzemanyag ekkor is megállna a nyugat-európai gyárakban, nem jutna el idáig. Az agrárszektor.hu számítása szerint egy közepesen jó, 7 tonnás átlaghozammal ez lehet az idei év legsikeresebb kultúrája: átlagos ráfordításszint mellett csaknem 90 ezer forintot fialhat hektáronként. Az október azonban még nagyon messze van, és az idei szezon elkeserítően száraz időjárással indult.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?