100 ezer forint alatt lesz a repce tonnánkénti ára

Agrárszektor
Lassan mindenütt elvirágzik a repce, a terméskilátások pedig közepesnek ígérkeznek Magyarországon. Az Európai Unió egészét tekintve idén több repce kerülhet a raktárakba, mint tavaly, miközben a dízelmotorokkal szembeni ellenérzések a bioüzemanyag potenciális piacát is szűkítik.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A repcemag legközelebbi lejáratra szóló jegyzése május elején 350 euró/tonnára (110 ezer Ft/t) emelkedett a párizsi árutőzsdén, de ez még mindig nyomottnak számít. Hazai piacra értelmezve nem éri el a 95 ezer forintos alapárat sem.  A magyarországi fizikai piacon minimális volt a termény forgalma az AKI adatai szerint, az ótermést tonnánként 108 ezer forintért vásárolták fel a kereskedők a telephelyeken. A repce és a napraforgó ára kéz a kézben jár, az utóbbiból szintén jól ellátott a piac. Ha az ótermés most 91 ezer forintot ér, akkor ez nem túl jó előjel - de szerencsére szeptemberig még fordulhat a piac.


Bidló Gábor, a Prudens Ceres Kft. gabonapiaci szakértője arra figyelmeztet, hogy betakarítás idejére Párizsban 340 euróra is eshet a repce tonnánkénti ára, a gyérebb külpiaci érdeklődés miatt pedig kevesebb repce kerül majd ki az országból júliustól.

"Ez azért fontos, mert így rekordtermés híján is relatív túlkínálat alakulhat ki a hazai piacon"

- mutatott rá a szakmeber már áprilisban a cég által szervezett terménypiaci továbbképzésen, amelyet kifejezetten a gazdáknak szerveztek. A kanadai repce (canola) jegyzésének emelkedése is megállt, és olyan technikai helyzetben van, ahonnan könnyen lefelé fordulhatnak az árak - teszi hozzá.

"Ugyanakkor a többi olajosmag terméskilátásai rosszabbak. Például Argentínában a La Niña időjárási jelenség miatt a szokásosnál nagyobb területen vetettek a gazdák rövid tenyészidejű szójababot, ennek pedig terméscsökkenés lesz a vége - hívta fel a figyelmet a Prudens Ceres rendezvényén Molnár Zsuzsa, az Agrárgazdasági Kutató Intézet gabonapiaci elemzője. A világ legnagyobb szójadaraexportőre akár 10-15 százalékkal kevesebb darát exportálhat a folyó szezonban. Az USDA előrejelzése szerint világszinten 4-5 százalékkal lehet kisebb a szójatermés az egy évvel korábbinál. A napraforgóból kevésbé romlott a kínálat, de Európa számára lényeges, hogy Ukrajnában 2 millió tonnával kevesebbet takarítottak be ebből az olajosmagból." Bidló Gábor a kőolaj drágulásában is lát olyan általános áremelő hatást, ami előbb-utóbb meg kell hogy jelenjen a terménypiacon is.


Az agrárszektor.hu kalkulációja szerint pillanatnyilag úgy fest, hogy 2,5 tonnás átlaghozam mellett a repce idén nullszaldós lehet, míg a búzával minden esélye megvan a gazdáknak a nyereséges szezonzárásra.

A betakarításkori 47 ezer forintos tonnánkénti árszint 6 tonnás termés mellett mintegy 60 ezer forintos pluszt hozhat a konyhára hektáronként. Az árpa pedig már 5 tonnás hozamok mellett is biztosíthatja ezt a nyereségszintet. Bidló Gábor az olasz piac szívóerejével indokolja a takarmányárpa kiváló értékesítési árát.

EZ IS ÉRDEKELHET
A legjobbnak azonban továbbra is a kukorica piaca ígérkezik, elsősorban a 2,6 millió tonnásra duzzadt hazai feldolgozókapacitás miatt. A magyar etanolipart nem fenyegeti egy esetleges szabadkereskedelmi megállapodás sem az USA-val - vélekedik Bidló Gábor -, mivel a bioüzemanyag ekkor is megállna a nyugat-európai gyárakban, nem jutna el idáig. Az agrárszektor.hu számítása szerint egy közepesen jó, 7 tonnás átlaghozammal ez lehet az idei év legsikeresebb kultúrája: átlagos ráfordításszint mellett csaknem 90 ezer forintot fialhat hektáronként. Az október azonban még nagyon messze van, és az idei szezon elkeserítően száraz időjárással indult.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 16. 05:58