Darázsfészekbe nyúl? - Nagy István szerint az új géntechnika nem GMO

agrarszektor.hu
Nem génmódosítás, hanem támogatásra érdemes növénynemesítés, ha egy élőlényen belül módosul biotechnológiai beavatkozással a genetikai összetétel Nagy István agrárminiszter szerint. A precíziós növénynemesítéssel olyan gyors változásokat lehet elérni, amelyek a természetben is végbemennek, csak sokszor több millió év alatt következnek be. Az új eljárásokkal a magyar növénynemesítés ismét a világ élvonalba kerülhet, de az élőlények közötti génmódosításokat, vagyis a GMO-kat a miniszter szerint továbbra is el kell utasítani. Nagy István álláspontja ágazati-politikai vitákat generálhat, mivel sokan a precíziós növénynemesítési eljárásokat is GMO-nak tekintik.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A XXI. századnak megvannak azok a biotechnológiai eszközei, amelyek felgyorsítják azt a folyamatot, amely a természetben önmagától, emberi beavatkozás nélkül is végbemehetne, de sokszor csak "tíz-húsz-százmillió" év alatt - hangsúlyozta közelmúltbeli parlamenti bizottsági meghallgatásán Nagy István agrárminiszter. Szerinte az új eljárások nem génmódosításnak, hanem precíziós nemesítésnek számítanak, és ezeket támogatni kell.

GMO-nak az tekinthető, amikor egy élőlényből származó genetikai állományt átviszünk egy másik élőlénybe - állapította meg Nagy István, aki szerint ezt továbbra is határozottan el kell utasítani, mert "új élőlényt teremtünk, így átvesszük a szerepet a Jóistentől". Ha viszont - tette hozzá - egy adott élőlényen belül hajtunk végre biotechnológiai változtatásokat, az nem génmódosítás, hanem precíziós növénynemesítés, amellyel felgyorsíthatók a természetben egyébként is végbemenő mutációs folyamatok.

A precíziós eljárások a magyar növénynemesítést újra a világ élvonalába emelhetik - fogalmazott Nagy István. Emellett olyan erőforrást biztosíthatnak, amellyel a jövő kihívásaira és a klimatikus válságra megfelelő válaszokat lehet adni - szögezte le.

Nagy István a bizottsági ülésen is utalt arra, hogy álláspontja vitákat válthat ki. Kormánypárti körökben is több olyan vélemény fogalmazódik meg ugyanis, amely szerint a precíziós, genomszerkesztési eljárásokat is GMO-s beavatkozásoknak kell tekinteni, ezért azok mezőgazdasági alkalmazását tiltani kell. Biotechnológiai-tudományos berkekben viszont egyöntetűen arra az álláspontra helyezkednek, hogy a precíziós növénynemesítési technikák nem minősülnek génmódosításnak, ezért kitörést jelenthetnek a GMO-k miatt kialakult magyarországi patthelyzetből. Nemrég hasonló álláspontot foglalt el a Magyar Tudományos Akadémia is.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?