Hiába a sok csapadék, több helyen még mindig túl nagy a szárazság

agrarszektor.hu
Nem várható jelentős változás Magyarország időjárásában az elkövetkező héten, továbbra is meleg levegő tölti majd ki a Kárpát-medencét. Ez azt jelenti, hogy folytatódik az átlagosnál melegebb, többnyire napos, gomolyfelhős idő többfelé záporokkal és zivatarokkal, néhol pedig egy-egy nagyobb felhőszakadással. Habár a szántóföldi növények jól fejlődnek, sokfelé még mindig nem esett elegendő csapadék az optimális fejlődéshez.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A hétvégén elsősorban a keleti országrészben esett csapadék, de a már régóta száraz Tolna-megyében is hullott végre eső. Az elmúlt hét csapadékösszege országosan általában csapadéknyom és 40 milliméter között alakult, de voltak helyek, ahol egyáltalán nem esett, néhol pedig a 40 millimétert is meghaladta a felhőszakadásokból lezúduló csapadék mennyisége. Főként az Alföld északi részén illetve az Északi-középhegység területén nedves, többfelé sáros a talaj felszín közeli része, a Dunántúlon viszont sokfelé igen száraz a talaj - írja a met.hu.

Az országban a szántóföldi növények közül a repce a magképződés, az őszi búza egyre többfelé a szemfejlődés, a kukorica jellemzően 1 szárcsomós, a napraforgó pedig a szárnövekedés fenológiai állapotban van. Ugyanakkor a szőlő virágzása lassan véget ér és helyenként már megkezdődött a gyümölcskötődés. Az állományok általában jól fejlődnek, de ezzel együtt a gyomok is, ugyanakkor sokfelé további csapadékra lenne szükség az optimális fejlődéshez.

Ezen a héten a sok napsütés mellett napközben jellemzően megnövekszik a gomolyfelhőzet, és minden nap többfelé lehet számítani záporok, zivatarok kialakulására. A héten várható csapadék összmennyisége 20 milliméter körül valószínű, de a záporos jellegből adódóan minden nap nagy lesz a területi változékonyság. A permetezést főként a hét első felére érdemes tervezni, ekkor lesz többnyire gyenge vagy mérsékelt a légmozgás, pénteken és szombaton azonban már nagy területen megélénkül majd a szél. A relatív nedvesség értéke a legmelegebb órákban sokfelé süllyed 50 százalék alá, de a légköri aszály - amikor a páratartalom 30 százalék alá csökken, a hőmérséklet pedig 30 fok fölé melegszik - nem lesz jellemző. A kora délutáni órákban általában 26, 30 fokra lehet számítani.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03