Áttörés a földeken? - Nemsokára jönnek a "szexi növények"

agrarszektor.hu
Olyan szexferomonokat termelő növényeket állítottak elő kutatók, amelyek természetes módon képesek megakadályozni a rovarok szaporodását a haszonnövényeken. A "szexi növények" gyakorlati alkalmazásával egyes vélemények szerint helyettesíteni lehetne a sokat bírált növényvédő szereket.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Olyan növények kifejlesztésén dolgoznak kutatók, amelyek képesek arra, hogy rovarok szexferomonjait állítsák elő - írja a theguardian.com. A természetes módon termelt feromonokkal megakadályozható, hogy a rovarok a haszonnövényeken szaporodjanak és azokon károkat okozzanak. Mivel egyre nagyobb problémát jelent a növényvédő szerek használata, az úgynevezett "szexi növények" alkalmasak lehetnek arra, hogy helyettesítsék a peszticideket.

A tudósok genetikailag már létrehoztak olyan növényt, amely képes a lepkék feromonjainak előállítására. A feromonokat egyébként már ma is használják néhány nagyobb értékű növénynél, mint például a paradicsomnál. Ezeket a molekulákat azonban kémiai szintézissel állítják elő, és ez ma túlságosan drága módszernek minősül. 

A természetes úton előállítható feromonokat kísérleti csapdákba vagy adagolókba teszik majd ki, hogy teszteljék kártevőkre gyakorolt hatásukat. A jövőben azonban várhatóan lehetőség lesz arra is, hogy a feromonokat termelő növényeket a megvédeni kívánt növénykultúrák mellé vessék el.

A jelenleg használt növényvédő szerek gyakran nem csak a kártevőket pusztítják el, hanem a hasznos rovarokat, például a méheket is. A világ legszélesebb körben használt inszekticidjeit, három neonikotinoid hatóanyagot áprilisban tiltották be a szabadföldi termesztésben az Európai Unióban, így most már csak üvegházakban lehet őket használni. Ezzel ellentétben a feromonok fajspecifikusak, és a szántóföldeken kis mennyiségben használva nem szennyezik a szélesebb területet - vélik a kutatók.

NEKED AJÁNLJUK
Most dől el, mi GMO és mi nem az
Fenntarthatóság

Most dől el, mi GMO és mi nem az

Az EU-ban zajló vita az új géntechnológiák használatáról nyáron tovább folytatódott a Bizottság új tervezetével.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?