Mekkora a baj? Óriási lehet a terméskiesés a sok eső miatt

agrarszektor.hu
Még a mai napon is egy Magyarországtól délkeletre örvénylő ciklon határozza meg az időjárást, amit azt jelenti, hogy sokfelé kell záporokra, zivatarokra, helyenként felhőszakadásra számítani. Szombattól azonban száraz, jellemzően napos idő következik, így a hétvégén és a jövő hét első napjaiban már jól lehet haladni az aratással, habár nagyon sok a megdőlt állomány a termésérésben lévő szántóföldi növényeknél.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Sok felhőre, az ország legtöbb területén pedig esőre, záporokra, zivatarokra, néhol felhőszakadásra lehet ma számítani. Péntek estig területi átlagban 5-20 milliméter közötti csapadék valószínű, ezúttal azonban délnyugaton várható a nagyobb, északkeleten a kisebb mennyiség. Szombattól jelentősen csökken a csapadékhajlam, a több órás napsütés mellett a hétvégén csak elszórtan lehet egy-egy zápor, a jövő hét első napjaiban pedig országszerte száraz időre van kilátás. A jelenlegi számítások szerint a csapadék miatt nem kell siettetni az aratást, mert a jövő hét egészében száraz idő valószínű, a hét közepén lehet délnyugaton kisebb mennyiségű eső, zápor. A jövő hét elejéig marad a mérsékelten meleg idő, vasárnap átmenetileg csak 20 fok körüli maximumhőmérséklettel, majd keddtől erőteljes melegedés kezdődik, és a jövő hét közepére az Alföldön ismét 30 fok körül alakul a legmelegebb órák hőmérséklete - írja a met.hu.

A szántóföldi növények közül az őszi árpa és a repce aratása mellett többfelé már az őszi búza betakarítása is elkezdődött. A kukorica és a napraforgó egyaránt egyre többfelé virágzik. A termésérésben lévő kultúrákat a csapadékos időjárás azonban már károsan érinti, és sok a megdőlt állomány, az esős, viharos idő pedig károkat, terméscsökkenést és minőségromlást okoz. A kukorica és a napraforgó ugyanakkor nagyon meghálálja az esőt, igen intenzív volt a növekedés, illetve a fejlődés az elmúlt időszakban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55