Mekkora a baj? Óriási lehet a terméskiesés a sok eső miatt

agrarszektor.hu
Még a mai napon is egy Magyarországtól délkeletre örvénylő ciklon határozza meg az időjárást, amit azt jelenti, hogy sokfelé kell záporokra, zivatarokra, helyenként felhőszakadásra számítani. Szombattól azonban száraz, jellemzően napos idő következik, így a hétvégén és a jövő hét első napjaiban már jól lehet haladni az aratással, habár nagyon sok a megdőlt állomány a termésérésben lévő szántóföldi növényeknél.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Sok felhőre, az ország legtöbb területén pedig esőre, záporokra, zivatarokra, néhol felhőszakadásra lehet ma számítani. Péntek estig területi átlagban 5-20 milliméter közötti csapadék valószínű, ezúttal azonban délnyugaton várható a nagyobb, északkeleten a kisebb mennyiség. Szombattól jelentősen csökken a csapadékhajlam, a több órás napsütés mellett a hétvégén csak elszórtan lehet egy-egy zápor, a jövő hét első napjaiban pedig országszerte száraz időre van kilátás. A jelenlegi számítások szerint a csapadék miatt nem kell siettetni az aratást, mert a jövő hét egészében száraz idő valószínű, a hét közepén lehet délnyugaton kisebb mennyiségű eső, zápor. A jövő hét elejéig marad a mérsékelten meleg idő, vasárnap átmenetileg csak 20 fok körüli maximumhőmérséklettel, majd keddtől erőteljes melegedés kezdődik, és a jövő hét közepére az Alföldön ismét 30 fok körül alakul a legmelegebb órák hőmérséklete - írja a met.hu.

A szántóföldi növények közül az őszi árpa és a repce aratása mellett többfelé már az őszi búza betakarítása is elkezdődött. A kukorica és a napraforgó egyaránt egyre többfelé virágzik. A termésérésben lévő kultúrákat a csapadékos időjárás azonban már károsan érinti, és sok a megdőlt állomány, az esős, viharos idő pedig károkat, terméscsökkenést és minőségromlást okoz. A kukorica és a napraforgó ugyanakkor nagyon meghálálja az esőt, igen intenzív volt a növekedés, illetve a fejlődés az elmúlt időszakban.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?