Olcsó a cukor, a brazilok inkább etanolt gyártanak

agrarszektor.hu
A közlekedés igényeinek felfutásával egyre több üzemanyagra van szükség Brazíliában, amit javarészt cukornádültetvényeken termelnek meg. A kukorica - mint etanolalapanyag - csekély megbecsülésnek örvend, és kevéssé hatékony a cellulózalapú etanolgyártás is. A párizsi klímaegyezmény alapján azonban Brazíliának is kötelezettségeket kellett vállalnia.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Brazíliában a cukornádültetvények hozzák a legtöbb jövedelmet a földműveseknek. Ebből az ipari feldolgozás során vagy hófehér szacharózcukrok készülnek, vagy bioetanol, ami a gazolin üzemanyag 27 százalékos alkotórésze. Az USDA jelentése szerint idén Brazíliában 30,755 milliárd liter bioetanolt fognak gyártani, amiből 27,8 milliárd litert fel is használnak a közlekedés növekvő igényei miatt. A termelés egy év alatt 9 százalékos emelkedésen megy át. A cokornástermés 61 százalékát szívhatja fel az etanolipar, ellentétben a tavalyi 53,6 százalékkal. Ennek oka a cukor világpiaci árának csökkenése és a bioetanol iránti igény növekedése.

Kukoricából mindössze 830 millió liternyi etanolt nyernek idén. Brazíliában a teljes bioetanolmennyiség mindössze 2 százaléka származik ebből a növényből. Ez jól mutatja, mennyivel kevésbé hatékony megoldás kukoricából üzemanyagot gyártani. A cellulóz ennél is gyengébb, bonyolult kinyerést igénylő alapanyag, mindössze 25 millió liternyi etanol készülhet belőle idén.

Miután a biodízel bekeverési arányát tavaly 8, idén pedig 10 százalékra emelte a kormányzat, ennek gyártása is lendületet kapott. 2018-ban már 5,4 milliárd liter biodízelre van kilátás az országban, ami 26 százalékos bővülést jelent a 2017. évi 13 százalékos növekedés után. A fokozódó termelés teljes egészében a belső piacot szolgálja. Ezzel szemben bioetanolból exportra is jut bő egymilliárd liter.

Brazília távlati célja, hogy 2030-ra 33 százalékosra növelje a megújuló energiák arányát a felhasználásban, a közlekedésben pedig növelje a biodízel és a második generációs alapanyagok arányát. Az áramellátást kétharmadrészt vízierőművek biztosítanák, és csökkentenék az üvegházhatású gázok kibocsátását is (-43% vs. 2005.).

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 13. 13:31