Kanada nekiment két növényvédős multinak

agrarszektor.hu
Betiltaná a kanadai kormány a Syngenta és a Bayer neonikotinoidos növényvédő szereit, mivel ottani vélemények szerint e hatóanyagok a vízi rovarok és a méhek egyre nagyobb mértékű pusztulását okozzák. Kanada arra tett javaslatot, hogy három-öt év múlva teljesen megszűnjön az érintett peszticidek szántóföldi használata, és kizárólag a zárt melegházakban lehessen alkalmazni azokat. Az Európai Unió tagállamai idén tavasszal fogadták el azt a javaslatot, hogy száműzik a szántóföldekről a neonikotinoidokat.

Újra együtt a magyar agrár szakma Siófokon, az Agrárszektor Konferencián | 2023. november 29-30., Siófok

Rendkívüli mértékben hektikussá vált az utóbbi időszakban a világ élelmiszerpiaca, mivel a keresleti-kínálati viszonyokat több nagyon komoly, kiszámíthatatlan tényező befolyásolja. A bizonytalanság minden meghatározó agrárágazatban jelen van, de különösen igaz a gabonaszektorra, amelyet a tavaly kirobbant orosz-ukrán háború következményei teljesen felforgattak.

Előadóink között Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Szabó Levente, Detre Miklós, Bene Zoltán, Makai Szabolcs, Jakab István, Kulik Zoltán, Reng Zoltán.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Javaslatot tett a kanadai kormány arra, hogy három-öt év alatt teljesen betiltaná a Syngenta tiametoxám és a Bayer klotianidin elnevezésú neonikotinoidjainak szabadtéri használatát - írja az agrimarketing.com. A kanadai szakemberek szerint a két növényvédő szer okozza a vízi rovarok és a méhek tömeges pusztulását. A legutóbbi vizsgálatok alapján azt is megállapították, hogy a két hatóanyag nagyon magas koncentrációban van jelen azokban a vízi rovarokban, amelyek a halak és madarak táplálékát jelentik.

A kanadai illetékes szervezet azt szeretné, ha legkésőbb 2019 végén megszületne a végleges döntés e peszticidek használatának megszüntetéséről. Mint ismert, az Európai Unió tagállamai már idén áprilisban megszavazták azt a javaslatot, amely szerint 2019-től betiltják a neonikotinoidok szántőföldi felhasználását repcében, kukoricában és napraforgóban. Az Egyesült Államok ugyanakkor egyelőre nem tett hasonló lépéseket, bár felülvizsgálja a neonikotinoidok alkalmazását.

A Syngenta és a Bayer neonikotinoidos növényvédő szereit széles körben használják a kanadai gazdák is a kukorica, a szója és a repceterületeken. Az ontarioi méhészek ezért a neonikotioidokat hibáztatják a mézelő méhek pusztulásáért, miután a tartományban lévő kolóniák 46 százaléka pusztult el a legutóbbi téli időszakban.

Akad azonban olyan kanadai méhész is, aki szerint a repcemezőkön használt neonikotinoidok az ő méheit nem károsították, és attól tart, hogy a neonikotinoidos szerek betiltása után a gazdák "keményebb" vegyi anyagokra állnak át. A mezőgazdasági termelők szerint a neonikotinoidok fontosak, mivel kevés alternatív termékkel lehet hatásosan védekezni a szántóföldeken.

A Syngenta az üggyel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy az illetékes kanadai hatóságok nem vizsgálták meg kellőképpen a neonikotinoidok helyzetétt. A Bayer szerint pedig a klotianidin kedvező környezetvédelmi megítéléssel rendelkezik, így nem e hatóanyag okozhatta a kanadai mézelő méhek pusztulását.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Állat

Hízásnak indulhat a magyar mangalica?

Az elmúlt évek válságsorozata a mangalicásokat is megviselte, most azonban rendeződni látszik a piac, elsősorban az export élénkülése miatt.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 4. 06:03