2023. szeptember 25. hétfő Eufrozina, Kende

Rákkeltő szerek: elképesztő perdömping a Monsanto ellen

agrarszektor.hu
Körülbelül 8000-nél tart már azoknak az amerikai peres ügyeknek a száma, amelyeket a Monsanto ellen indítottak a glifozát állítólagos rákkeltő hatása miatt. A közelmúltban mondták ki először bíróságon, hogy a Roundup nevű gyomirtó szer rákkeltő, és első alkalommal nyert pert az ügyben az egyik károsult. A több ezer bírósági ügy komoly fejfájást okozhat a német multi Bayer-nek, amely nemrég vásárolta meg a Monsanto-t, és megkezdte a vegyipari óriás beintegrálását is.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Ahogy az agrárszektor.hu is megírta, néhány héttel ezelőtt a San Franciscó-i bíróság 287 millió dolláros kártérítés kifizetésére ítélte az amerikai Monsanto-t, amiért nem tájékoztatta vásárlóit a glifozátot tartalmazó Roundup gyomirtó használatának lehetséges következményeiről. A Monsanto ellen most először nyert pert egy károsult, és most mondták ki bíróságon először, hogy a Roundup rákkeltő  lehet - írja a www.independent.ie.

A bírósági döntés után rohamosan nőtt azoknak a peres ügyeknek a száma, amelyeket a glifozát rákkeltő hatása miatt indítottak, és jelenleg csaknem 8000 ilyen esetről lehet tudni. A német Bayer nemrég vásárolta fel a Monsanto-t mintegy 63 milliárd dollárért, és a hirtelen több ezerre nőtt bírósági ügyek hatására 10 százalékot vesztettek értékükből a német cég részvényei. 

Nemzetközi vélemények szerint a jogi ügyek komoly fejfájást okozhatnak a Bayernek, mivel csökkenhetnekamerikai termékértései. A vegyipari óriás szerint azonban a glifozát hatóanyagú szerek iránti keresletet nem befolyásolta a közelmúltbeli bírósági ítélet, és a gazdák érdeklődése még mindig nagy a növényvédő szerek iránt.

A Bayer most petíció benyújtását tervezi a San Franciscó-i bíróságon, hogy változtassa meg döntését, amelyet a német cég a kaliforniai fellebbviteli bíróságon is megtámadhat. A napokban elkezdődött a Monsanto integrációja a Bayer szervezetébe, a Monsanto nevet pedig teljesen megszünteti majd a német óriásvállalat.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. szeptember 24. 15:32