Növényvédő szerek: Jobb uniós engedélyezési eljárásra van szükség!

agrarszektor.hu
A növényvédő szerek uniós engedélyezési eljárását átláthatóbbá, a felelősségi területeket egyértelműbbé tévő tervről szavazott a Parlament szerdán. A képviselők szerint nyilvánosan hozzáférhetővé kellene tenni a növényvédő szerek engedélyezése során felhasznált tanulmányokat, információkat. A Parlament többek között e javaslat támogatásával fogadta el 526 szavazattal, 66 ellenszavazat és 72 tartózkodás mellett a peszticidek engedélyezésével foglalkozó különbizottság végső jelentését.

Közeleg a tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye: Agrárium 2024 konferencia, március 19., Kecskemét

Előad többek között Nagy István, Kulik Zoltán, Andréka Tamás, Győrffy Balázs, Éder Tamás, Hadászi László, Ruck János, és még sokan mások.

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Van mit javítani a rendeleten és annak alkalmazásán is. Az alapelv elsősorban az elővigyázatosság legyen, másodsorban pedig, hogy a növényvédő szerek engedélyezéséről szóló döntéshozatal folyamata legyen átlátható, független és objektív. Csak így szerezhetjük vissza az európaiak bizalmát"

- mondta Bart Staes (Zöldek/EFA, Belgium) társ-jelentéstevő. Kilenc évvel a növényvédő szerekről szóló rendelet (az 1107/2009/EK rendelet) elfogadását és a glifozát engedélyének meghosszabbítása körüli vitát követően az Európai Parlament 2018. február 6-án döntött egy különbizottság felállításáról, amelyik a peszticidek engedélyezési gyakorlatát vizsgálja felül. A különbizottság munkájának eredménye a most elfogadott jelentés.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

Eszerint a növényvédő szerek engedélyezése során a gyártóknak nyilvánosan elérhető adatbázisban kellene rögzíteniük, hogy milyen vizsgálatokat kívánnak elvégezni. Az engedélyezési folyamatban felhasznált tanulmányoknak is mindenki számára hozzáférhetőnek kell lenniük. A folyamatnak tartalmaznia kell egy "észrevételezési időszakot" is, amelynek során az érdekelt felek további adatokkal szolgálhatnak annak érdekében, hogy a döntő hatóságnak minden releváns információ a rendelkezésére álljon. A növényvédő szerekkel kapcsolatos adatszolgáltatásnak a hosszú távú mérgező hatásra is ki kellene terjednie a képviselők szerint. Ugyanakkor szakembereknek kellene áttekinteniük a tanulmányokat azzal kapcsolatban, hogy vajon rákkeltő-e a glifozát.

A képviselők a veszélyeztetett csoportok védelmét szolgáló szabályok bevezetésére kérték a Bizottságot, valamint arra, hogy vessen véget a nagy távolságra eljutó peszticidek alkalmazásának az iskolák, gyermekgondozási létesítmények, játszóterek, kórházak, szülészeti klinikák és gondozási otthonok közelében. A növényvédő szert a forgalomba hozatala után hatékonyabban kellene nyomon  követni, az Európai Bizottságnak pedig járványtani vizsgálatot kellene folytatnia a növényvédő szerek emberi egészségre gyakorolt konkrét hatásáról. A talajban és a felszíni vizekben lévő szermaradékra is határértéket kellene megállapítania a Bizottságnak.

A képviselők megjegyzik: az átláthatóság hiánya és az érdekellentétek miatt vitatható az a rendelkezés, amelynek értelmében az engedélyért folyamodók dönthetik el, mely tagállam illetékes hatóságát kérik fel az egyes hatóanyagok jóváhagyására, majd a döntésről a tagállami hatóság tájékoztatja az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóságot. A Parlament ezért felkéri a Bizottságot, hogy a meghosszabbítás iránti kérelmek elbírálásával ne a korábbi értékelésért felelős tagállam hatóságát, hanem egy másik hatóságot bízzon meg.

A képviselők végül hangsúlyozzák: a politikai elszámoltathatóság jegyében a tagállamoknak és a Bizottságnak nyilvánosságra kellene hozniuk a végrehajtási szabályokról szóló viták részletes jegyzőkönyveit és a szavazatok listáját.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Heti fókusz: STOP STRESSZ! (x)

A tél végi szokatlanul meleg időjárás után fel kell készülnünk a kora tavaszi fagykárok megjelenésére szántóföldi kultúráinkban is.

Támogatott tartalom

Nagy termőképességű LG kukoricák (x)

Tavaly rég nem látott mélységbe zuhant a kukorica vetésterülete Magyarországon. A VSZT felmérése szerint a vetésterület 746 ezer ha körül alakult a 2023-as évben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?