Újabb melegrekord dőlt meg: meddig emelkedhet még a hőmérséklet?

MTI
A tavalyi volt a negyedik legmelegebb év a Földön a 19. század közepe óta. Habár 2018 hűvösebb volt a korábbi néhány évnél, ez az apró hőmérsékletcsökkentés azonban nem jelenti azt, hogy lehűlésre kell számítani az elkövetkező években. A szakemberek szerint az, hogy a közelmúlt évei közül csaknem mindegyik szerepel a legalább tíz legmelegebb esztendő között, egyértelmű bizonyítéka az ember okozta felmelegedésnek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A tavalyi globális átlaghőmérséklet 14,96 fok volt, ami 0,77 fokkal melegebb az 1951-1980 közötti átlagnál, és nagyjából 1,16 fokkal haladja meg az iparosodás előtti értéket - derül ki a Berkeley Earth amerikai nonprofit szervezet elemzéséből. A független amerikai kutatócsoport és a Japán Meteorológiai Ügynökség is a negyedik legmelegebb évnek nyilvánította 2018-at. A szakemberek szerint az a tény, hogy a közelmúlt évei közül csaknem mindegyik szerepel az öt vagy legalább 10 legmelegebb esztendő között, egyértelmű bizonyítéka a bolygón végbemenő, ember okozta felmelegedésnek. 

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

A hőmérsékleti melegrekordot 2016 tartja, amikor 1,2 fokkal volt magasabb az átlagos földfelszíni hőmérséklet az iparosodás előtti átlagnál, a 2017-es adat azonban megegyezik a 2015. évivel. A melegrekordok közötti apró eltérésekért döntően a Csendes-óceán egyenlítői térségének erős felmelegedését okozó El Nino, és a lehűléséért felelős La Nina légköri jelenségek váltakozása a felelős. Tavaly 29 országban, köztük Közép-Európa jelentős részén és az Antarktiszon is rekordmeleg évet zártak. A Berkeley Earth szerint ugyanakkor a tavalyi enyhe hőmérsékletcsökkenést nem szabad a lehűlés jeleként értelmezni.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 13:31