Régiós zászlóvivők lettünk a világ vezető biovásárán - pedig nincs sok ökoterületünk

agrarszektor.hu
Régiós szinten az ökogazdálkodás terén is igyekszünk vezető szerepet vállalni magunkra, amit megalapoz, hogy az utóbbi években a pályázati pénzeknek köszönhetően megugrott az érdeklődés a környezettudatosabb technológiák iránt. Még így sem túl nagy az ökogazdálkodásba vont terület nagysága, de a tendencia biztató.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Hetedik alkalommal szervezett önálló Közép-Kelet Európa szekciót a Biofach Nemzetközi Bio-élelmiszer és Bioáru Szakkiállításon az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKI). Magyarország mellett Csehország, Románia, Ukrajna, Örményország, Litvánia és Moldova is bemutatkozott az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) szervezésében a világ legjelentősebb biotermék vásárán, a február 13-16. között 30. alkalommal megrendezett nürnbergi Biofachon. A kiállítás rekordot döntött a több mint 3000 kiállítóval.

Közeleg az évkezdet egyik legjelentősebb agráreseménye, a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencia. Tudni akarja, hogyan juthat hozzá az idei agrártámogatásokhoz és mennyi támogatást igényelhet? Hogyan változik a minden gazdálkodót érintő hazai földügyi szabályozás? A legfontosabb támogatási, jogszabályi és piaci változásokról kaphat fontos szakmai és gyakorlati információkat a szakpolitika, a közigazgatás és az üzleti élet csúcsvezetőitől, illetve első számú döntéshozóitól a március 7-i kecskeméti Agrárium 2019 konferencián.

“A kimagasló szakmai érdeklődés mellett az ágazati adatok világ- és régiós szinten is azt mutatják: az ökokultúra terjedése megállíthatatlan. Magyarországnak Középkelet-Európában fontos szerepe lehet a régió fenntartható mezőgazdasági modelljének
kidolgozásában" - mondta Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője.

Hazánk egyetlen fenntartható mezőgazdasággal foglalkozó intézménye hét év alatt elérte, hogy Magyarországot régiós zászlóvivőként jegyzik a világ legnagyobb bio témájú seregszemléjén.

Az ÖMKi az idén már hetedik alkalommal ösztönözte sikerrel a középkelet-európai országokat, hogy közösen is mutatkozzanak be a világ legismertebb biotermék-seregszemléjén, a magyar szakmai vezetéssel szervezett szekcióban.

Bár a legfrissebb adatok szerint hazánk az ökológiai művelésű területek nagysága alapján csak ötödik a régiós rangsorban, az ökoterületek aránya és a biotermelők száma szerint már dobogós helyen vagyunk.

EZ IS ÉRDEKELHET
Az elmúlt bő évtizedben pedig 62,6 százalékos bővülést ért el az ökológiai mezőgazdasági ágazat Magyarországon. A növekedés az utóbbi években jelentősen felgyorsult, és a tavaly év végén meghirdetett ökogazdálkodási pályázatnak köszönhetően további várható bővülésről tudtunk beszámolni" - mondta az ügyvezető, hozzátéve, hogy ezt a növekedést kihasználva úttörők lehetünk egy tudományosan megalapozott, fenntartható mezőgazdasági modell kialakításával.

A Biofach a világ egyik legnagyobb múltú, legjelentősebb, kizárólag ökológiai termékeket bemutató rendezvénye, amelyen az idén 140 országból több mint 50.000 szakmai látogatót és rekordszámú, összesen 3.273 kiállítót regisztráltak. A magyar kiállítói jelenlétet az Agrármarketing Centrum szervezi. A középkelet-európai országok az ÖMKi vezetésével magas szintü szakpolitikai egyeztetést tartanak a Biofach rendezvényen.

EZ IS ÉRDEKELHET

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Agrárpénzek

Jön az uniós pénz a gazdáknak

Október 16-án kezdődik a közvetlen támogatások és egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegének kifizetése.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?