Átalakulóban a magyar mezőgazdaság: egyre többen termesztenek így növényeket

Átalakulóban a magyar mezőgazdaság: egyre többen termesztenek így növényeket

agrarszektor.hu
Extra kihívásokban bővelkedő éve volt 2022 az egész magyar mezőgazdaságnak. A nehézségek azonban ismét arra figyelmeztetnek, hogy a körülöttünk drasztikusan változó világban felértékelődnek és megbízható támpontot biztosítanak a jövőálló agroökológiai termelési módszerek. A bio termeléshez és átálláshoz minden eddiginél több uniós és hazai forrás áll a magyar gazdák rendelkezésére, a 2022-ben megszületett hazai öko cselekvési terv pedig a szektor további fejlődését ösztönzi. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) szerteágazó és bővülő kutatásaival, valamint az EU-s projektekben növekvő szerepvállalásával erősíti a hazai tudásátadást és a fenntarthatósági fordulatot.

JÖVŐ HÉTEN AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

Klímaváltozás, természetes élőhelyek csökkenése, talajdegradáció, COVID világjárvány. Évek óta jelen levő kihívások, amelyeket 2022-ben tovább nehezített a körülöttünk zajló háborús konfliktus és energiaválság. Fokozottan rávilágítanak a biztonságos élelmiszerellátás fontosságára, vagyis a helyben, fenntartható módszerekkel megtermelt, egészséges és elérhető élelmiszerek stratégiai szerepére. A kémiai növényvédő szerekre és műtrágyákra alapozott mezőgazdaság irányából egyre inkább az agroökológiai módszereket alkalmazó termelés felé mutatnak. 2022-ben ezeket az irányokat tovább erősítette és hajtotta az agrártámogatási rendszer - írja az ÖMKi közleményében.

EZ IS ÉRDEKELHET

A biogazdálkodásba bevont területek részaránya az elmúlt években dinamikusan emelkedett, elérve 2020-ban a 6,12 százalékos területrészarányt. A 2022-ben indított ötéves öko támogatási programban pedig közel 3500 gazdálkodó nyert, több mint 150.000 hektár területtel. Ugyanakkor a kémiai növényvédőszerek és szintetikus műtrágyák exponenciális árnövekedése is arra sarkallja a gazdálkodókat, hogy alternatív megoldásokat keressenek. Mindennek, valamint nem utolsó sorban a tudatosabb fogyasztói igények felerősödésének tükrében, évről évre több figyelmet kapnak az ökológiai gazdálkodást segítő tudományos kutatások.

Új cselekvési terv mentén fejlődik a hazai biogazdálkodás

2022 év elején megszületett a Nemzeti Cselekvési Terv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért (ÖCST) című agrárminisztériumi dokumentum, amely az ágazat 2022-2027 közötti fejlesztési irányait határozza meg. Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet tízéves kutatói, valamint hazai és nemzetközi ökogazdálkodási tapasztalatával vállalt szerepet a dokumentum előkészítésében. Májusban, az immár hagyományos Ökogazdálkodási Ágazati Napon az agrárszakma áttekintette a hazai ökológiai gazdálkodás aktuális trendjeit és kihívásait, fókuszba állítva a stratégiai dokumentumot.  A tanácskozáson a szakemberek ismételten rávilágítottak arra, hogy az ökológiai gazdálkodás erősen tudásintenzív módja a mezőgazdasági termelésnek, ezért kiemelt szerep jut a jövőben a képzési, tanácsadási és innovációs rendszereknek, amelyekre a Közös Agrárpolitika keretében minden eddiginél több uniós és hazai forrást biztosít a Agrárminisztérium.

EZ IS ÉRDEKELHET

Tanulságok az orosz-ukrán konfliktus peremén

2022-ben tizedik alkalommal szervezett Kelet-Közép Európa szekciót a világ vezető bio vásárán, a BIOFACH-on az ÖMKi. Magyarországot régiós zászlóvivőként jegyzik a világ legnagyobb bio témájú seregszemléjén, 2022-ben az esemény részeként magas szintű szakpolitikai képviselők vitatták meg a kelet-közép-európai országok ökológiai mezőgazdaságának aktuális helyzetét. A Nürnbergen tartott 33. BIOFACH Nemzetközi Bio-Élelmiszer és Bio-Áru Szakkiállítás fő témája a klímaváltozás volt, az ÖMKi által szervezett fórumon pedig elsősorban arról tanácskoztak a szakemberek, hogyan hat a háborús konfliktus a kelet-közép-európai régió agrárpolitikájára. A szekcióban zajló tanácskozások kiindulópontja az EU Ökogazdálkodási Cselekvési Terve volt, amely ambiciózus célokat, többek között a 25%-os öko területarány elérését tűzi ki 2030-ig.

Az orosz-ukrán konfliktus következményeként természetesen a bioágazatot is jelentősen érintette az energiaválság, az üzemanyagok és a gáz árának emelkedése. A nehézségek ellenére a jelenlegi krízishelyzet mégis erősítheti a biogazdálkodás fejlődését, mivel az ökológiai gazdálkodás rezilienciája, vagyis rugalmas ellenállóképessége sokkal nagyobb a kémiai inputanyagokra alapozott gazdálkodáshoz képest. Az ökológiai termelési mód kevésbé függ az olyan külső tényezőktől, mint a dráguló műtrágya és kémiai növényvédőszerek, valamint a rövidebb ellátási láncok miatt kevésbé kitett a globális piac hektikusságának.
A szakmai fórum és a BIOFACH szervezői egyetértettek abban, hogy a klímaváltozás okozta terméskiesés és a globális élelmiszerellátás háborús nehézségeinek megoldására nem jó válasz a környezetvédelmi és fenntarthatósági előírások fellazítása és arra szólították fel a döntéshozókat, tartsák továbbra is szem előtt a fenntarthatósági célokat, hiszen azok fontossága független a háborútól. A 2022-es rendkívüli aszálykárok is arra mutatnak rá, hogy minden korábbinál nagyobb szükség van a mezőgazdaság rugalmas ellenállóképességének és fenntarthatóságának fokozására.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nemzetközi szerepvállalás, magyar érdekérvényesítés

A nemzetközi trendeket ismerve és a hazai jó gyakorlatok mentén haladva a jövőálló mezőgazdaság megteremtéséért dolgoztak 2022-ben is az ÖMKi szakemberei, amelyben egymás mellett kap helyet a fenntarthatóság és a versenyképesség.

Kutatóintézetünk szerepvállalása az EU legfontosabb stratégiai projektjeiben folyamatosan erősödik. Magyarország érdekeit képviselve hozzájárulunk a Talaj Misszió sikeres megvalósításához, az európai Agroökológiai Partnerség előkészítéséhez, illetve régiós szinten a BIOEAST-ben képviseljük a hazai agroökológiai kutatási irányokat. Jó pár olyan tevékenységünk, amit tíz éve kicsiben kezdünk el, 2022-ben ért el odáig, hogy az európai szintű stratégiákban is meghatározó helyet foglal el. Az ÖMKi részvételi On-farm kutatási hálózata például ilyen. Az Európai Uniós szerepvállalás révén rálátásunk és beleszólásunk van abba, hogyan alakulnak az agrárkutatás és -fejlesztés meghatározó irányvonalai, és képviselni tudjuk a hazai érdekeket. Szerepvállalásunkkal a hazai gazdáknak, kutatótársaknak és a szakpolitika szereplőinek is lehetőséget tudunk nyújtani, hogy tapasztalataikkal és munkájukkal közvetlenül bekapcsolódjanak az európai szintű folyamatokba

- utalt a kutatóintézet szerepére Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője, az IFOAM Organics Europe alelnöke.

EZ IS ÉRDEKELHET

 

A kutatóintézet folytatva a megkezdett munkát, 2023-ban is gyakorlat-orientált kutatás-fejlesztéssel és tudásátadással mozdítja elő a biogazdálkodás és az ökológiai termékpályák fejlesztését hazai és Európai Uniós szinten egyaránt. A jövő évtől azt várják, hogy új kutatásokkal, az eddigiek mellett agrárközgazdasági oldalról is jobb rálátást tudjanak biztosítani a hazai biotermelésre és az arra való átállás gazdasági vonzataira. Céljuk, hogy megerősödjön az öko szaktanácsadás, és bővüljön azoknak a gyakorlati oktatóanyagoknak a tárháza, amikkel támogatni tudják a bioművelést választó gazdálkodókat és hobbikertészeket.

2022 mérföldkövei a hazai biokutatásban

Tíz éves lett az ÖMKi On-farm hálózata, amelyben 2012 óta több száz gazdálkodóval dolgoznak együtt kísérleteiken. A On-farm kutatások célja, hogy gyakorlatias, a mindennapi gazdálkodásban hasznos eredményeket érjenek el és olyan kutatásokat valósítsanak meg, ami összeköti Magyarországot a nemzetközi tudományos élettel, miközben támogatja a termékpálya fejlesztést, aktívan bevonva az innovációba a helyi gazdaság szereplőit,  termelőket, feldolgozókat és szaktanácsadókat. A részvételi kutatáson alapuló, ún. Élő Laboratórium módszerrel egy évtizede olyan, a gyakorlatban alkalmazható kutatási eredmények születnek, amelyek a gazdálkodók által fontosnak talált problémákra adnak választ, és fenntarthatóságuk mellett növelik versenyképességüket.

EZ IS ÉRDEKELHET

Két év kutatómunka után 2022-ben napvilágot láttak a kutatóintézet által koordinált országos, kisparcellás gabona fajtateszt kísérletek legfrissebb eredményei, amelyek tovább növelhetik a hazai, ökológiai művelésben vetett gabonafélék szántóföldi részarányát, valamint a biolisztből készült termékek jelenlétét a hazai pékségekben és a fogyasztók asztalán. A kutatásban ökológiai gazdálkodási körülmények között, szántóföldi kisparcellás kísérletekben tesztelték a biotermesztés számára ígéretes hazai és nemzetközi őszibúza- és tönkölyfajtákat, országosan hét helyszínen, összesen több mint 20 különböző fajtával. 2022. őszén a vetésekkel elindult az ÖMKi-VSZT-Nébih kisparcellás posztregisztrációs fajtateszt hálózat harmadik éve.

Tájfajta biotermékek térnyerése: itthon a tájfajták között évről évre egyre népszerűbbek az ÖMKi bio paradicsom palántái, amelyekből 2022-ben rekordmennyiségű, 26.000 tő fogyott el országszerte. A palánták kiskereskedelmi forgalomba kerülésével a fenntartható mezőgazdaságra, az ökológiai gazdálkodás jelentőségére hívják fel a figyelmet a kutatók, hiszen a hazai biotermékek fogyasztásával és termelésével nemcsak az egészségünkért, de a környezetünkért is teszünk.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?