Biostimulátor-boom: Nem növényvédő szerből vásárolunk a legtöbbet!

Agrárszektor
A legnagyobb mennyiségben már nem klasszikus növényvédő szert vásárolnak a gazdák, hanem lombtrágyákat, talaj- és növénykondícionálókat, biostimulátorokat. A fordulat csak pár éve következett be. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet tavalyi statisztika jelentésében már az "egyéb" készítmények hatalomátvételéről olvashattunk. Az USDA elemzői pedig úgy vélik, 2025-ig megkérdőjelezhetetlen Európa hegemóniája a biostimulátorok piacán.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Folyamatosan változik a bevethető szerpaletta a mezőgazdaságban. Látványosan szűkül a kémia megoldások köre, miközben nő a biológiai ágensek és mikroelemek felhasználása. A lombtrágyák,  algák, talajbaktériumok, aminosavas vagy huminsavas készítmények terjedése nemcsak a környezet- és fogyasztóvédelmi aggályok miatt nő, hanem az aszályosra hajló és egyre szűkebb beavatkozási időt hagyó időjárás miatt is.

Egyre fontosabb a növény természetes kondíciójának megőrzése, illetve aszály idején a stresszelt állomány segítése lombon át felszívódó - tehát csapadékot nem igénylő - tápelemekkel, építőanyagokkal vagy a bőrszövetet erősítő készítményekkel.

Az állományt támadó gombás betegségek ellen is egyre többen alkalmaznak biológiai ellenszert, például hiperparazita talajgombát, de a kártevők ellen is megjelentek hasonló megoldások. A jelenség világszinten tapasztalható, de a szigorú környezet- és fogyasztóvédelmi standardekkel rendelkező Európában a legerőteljesebben. Európa ma a világ legnagyobb biostimulátor-értékesítési régiója.

Több mint 1 milliárd dollár, azaz 280 milliárd forint értékben forgalmaznak a kontinens területén ilyen jellegű készítményeket, ami ma a világpiac bő egyharmadát teszi ki.

A második helyezett az egész észak-amerikai régió és a harmadik egész Ázsia, nagyjából 20-20 százalékos részesedésssel. Ez a rangsor az amerikai agrárminisztérium (USDA) becslése szerint 2025-ig nem is fog megváltozni, de Latin-Amerikában drámai gyorsasággal bővülhet a piac. Az elemzők úgy vélik, hogy 2025-re mind a négy régió biostimulátor-értékesítése meghaladja majd az 1 milliárd dollárt.

Magyarországon a növényvédő szerek felhasznált volumene 2017-ben 7,3 százalékkal emelkedett 2016-hoz képest. A gombaölő szerek iránti kereslet nem változott, a rovarölő szereké azonban 4 százalékkal növekedett (a csávázószerek szűkülése miatt azóta tovább emelkedhetett- agrárszektor.hu). A gyomirtó szerek értékesített mennyisége 3 százalékkal visszaesett, míg az egyéb szereké - ahová az említett biostimulátorok tartoznak - 26 százalékos növekedést mutatott a 2016. évi forgalomhoz képest. Így állt elő az a helyzet, hogy a teljes értesített mennyiség harmadát (33%) az "egyéb" készítmények tették ki - és ezzel átvették a vezető helyet a gyomirtóktól.

Mivel a peszticidek közül a gyomirtók egységnyi ára a legnagyobb, és mennyiségben is hatalmas a forgalmuk, ezért nem csoda, ha a gazdák növényvédelmi kiadásainak csaknem felét (46%) ezek megvásárlása teszi ki. Ehhez képest a szintén nagy tömegben vásárolt egyéb készítményekre csak 10 százaléknyi összeget fodítottak. Vagyis ezek relatíve még mindig olcsó termékeknek számítanak.

A biostimulátorok növekvő aránya az alábbi ábrán még szemléletesebben követhető. Az is világos, hogy a gyomproblémára ezek nem adnak választ, így a herbicidre kiadott pénz nem csökkent (csak a mechanikai gyomirtás növelésével csökkenhetne - agrárszektor.hu).  Az AKI adataiból az is kitűnt, hogy a totális gyomirtók - melyek állományszárításra is alkalmasak - töretlen népszerűségnek örvendenek.

Egyébként a növényvédelemben használható készítmények száma alapján a legbővebb szerválaszték is a gyomirtók terén áll a gazdák rendelkezésére. A betegségek elleni védekezés is hangsúlyos, ehhez is elég széles a védelmi paletta, a rovarölők száma azonban már szűkös - ebben leginkább a szabályozási szigor hatását látjuk. "Egyéb" készítményből ma már lényegesen nagyobb választék szolgálja a gazdákat, mint ahány inszekticid forog a piacon.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?