Biostimulátor-boom: Nem növényvédő szerből vásárolunk a legtöbbet!

Agrárszektor
A legnagyobb mennyiségben már nem klasszikus növényvédő szert vásárolnak a gazdák, hanem lombtrágyákat, talaj- és növénykondícionálókat, biostimulátorokat. A fordulat csak pár éve következett be. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet tavalyi statisztika jelentésében már az "egyéb" készítmények hatalomátvételéről olvashattunk. Az USDA elemzői pedig úgy vélik, 2025-ig megkérdőjelezhetetlen Európa hegemóniája a biostimulátorok piacán.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Folyamatosan változik a bevethető szerpaletta a mezőgazdaságban. Látványosan szűkül a kémia megoldások köre, miközben nő a biológiai ágensek és mikroelemek felhasználása. A lombtrágyák,  algák, talajbaktériumok, aminosavas vagy huminsavas készítmények terjedése nemcsak a környezet- és fogyasztóvédelmi aggályok miatt nő, hanem az aszályosra hajló és egyre szűkebb beavatkozási időt hagyó időjárás miatt is.

Egyre fontosabb a növény természetes kondíciójának megőrzése, illetve aszály idején a stresszelt állomány segítése lombon át felszívódó - tehát csapadékot nem igénylő - tápelemekkel, építőanyagokkal vagy a bőrszövetet erősítő készítményekkel.

Az állományt támadó gombás betegségek ellen is egyre többen alkalmaznak biológiai ellenszert, például hiperparazita talajgombát, de a kártevők ellen is megjelentek hasonló megoldások. A jelenség világszinten tapasztalható, de a szigorú környezet- és fogyasztóvédelmi standardekkel rendelkező Európában a legerőteljesebben. Európa ma a világ legnagyobb biostimulátor-értékesítési régiója.

Több mint 1 milliárd dollár, azaz 280 milliárd forint értékben forgalmaznak a kontinens területén ilyen jellegű készítményeket, ami ma a világpiac bő egyharmadát teszi ki.

A második helyezett az egész észak-amerikai régió és a harmadik egész Ázsia, nagyjából 20-20 százalékos részesedésssel. Ez a rangsor az amerikai agrárminisztérium (USDA) becslése szerint 2025-ig nem is fog megváltozni, de Latin-Amerikában drámai gyorsasággal bővülhet a piac. Az elemzők úgy vélik, hogy 2025-re mind a négy régió biostimulátor-értékesítése meghaladja majd az 1 milliárd dollárt.

Magyarországon a növényvédő szerek felhasznált volumene 2017-ben 7,3 százalékkal emelkedett 2016-hoz képest. A gombaölő szerek iránti kereslet nem változott, a rovarölő szereké azonban 4 százalékkal növekedett (a csávázószerek szűkülése miatt azóta tovább emelkedhetett- agrárszektor.hu). A gyomirtó szerek értékesített mennyisége 3 százalékkal visszaesett, míg az egyéb szereké - ahová az említett biostimulátorok tartoznak - 26 százalékos növekedést mutatott a 2016. évi forgalomhoz képest. Így állt elő az a helyzet, hogy a teljes értesített mennyiség harmadát (33%) az "egyéb" készítmények tették ki - és ezzel átvették a vezető helyet a gyomirtóktól.

Mivel a peszticidek közül a gyomirtók egységnyi ára a legnagyobb, és mennyiségben is hatalmas a forgalmuk, ezért nem csoda, ha a gazdák növényvédelmi kiadásainak csaknem felét (46%) ezek megvásárlása teszi ki. Ehhez képest a szintén nagy tömegben vásárolt egyéb készítményekre csak 10 százaléknyi összeget fodítottak. Vagyis ezek relatíve még mindig olcsó termékeknek számítanak.

A biostimulátorok növekvő aránya az alábbi ábrán még szemléletesebben követhető. Az is világos, hogy a gyomproblémára ezek nem adnak választ, így a herbicidre kiadott pénz nem csökkent (csak a mechanikai gyomirtás növelésével csökkenhetne - agrárszektor.hu).  Az AKI adataiból az is kitűnt, hogy a totális gyomirtók - melyek állományszárításra is alkalmasak - töretlen népszerűségnek örvendenek.

Egyébként a növényvédelemben használható készítmények száma alapján a legbővebb szerválaszték is a gyomirtók terén áll a gazdák rendelkezésére. A betegségek elleni védekezés is hangsúlyos, ehhez is elég széles a védelmi paletta, a rovarölők száma azonban már szűkös - ebben leginkább a szabályozási szigor hatását látjuk. "Egyéb" készítményből ma már lényegesen nagyobb választék szolgálja a gazdákat, mint ahány inszekticid forog a piacon.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?