Pánikolnak a forgalmazók: már nem olcsó a kínai növényvédő szer

agrarszektor.hu
Több okból is drágul minden, ami Kínából útnak indul. Egyrészt a szigorodó környezetvédelmi előírások miatt válik egyre nehezebbé a honi gyártás - különösen vegyi anyagokból -, másrészt a vámok is belekavarnak a történetbe. Ráadásul súlyos baleset is történt márciusban. Az USA-ban aggódnak a növényvédőszer-forgalamzók: a négy legnagyobb mennyiségben vásárolt generikus herbicidre - glifozát, glufozinát, dikamba és 2,4-D - mostantól megugranak a vámtarifák.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Minden árucikk, amire legutóbbi intézkedésében Donald Trump 25 százalékos váemelést harangozott be, a június 10-i partot érést követően a megadott kulccsal drágulni fog. Egész pontosan: minden, amit a májusi 10-i döntést követően május 24-ig hajóra tudtak rakni Kínában és a mai nappal be is futott az amerikai kikötőkbe, az még a régi tétellel került elvámolásra. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy a vásárlók mostantól 25 százalékos drágulást fognak tapasztalni a polcokon, amikor növényvédő szerek után kutatnak, de ez a vámemelés már túl sok ahhoz, hogy akár az amerikai forgalmazók, akár a kínai gyártók "benyeljék".


Az árdrágulásnak oka a kínai környezetvédelmi előrások szigorodása is, valamint olyan szerencsétlen események, mint például a Tianjiayi növényvédőszer-gyárban történt robbanás március 21-én Yanchengben. A katasztrofális balesetben 78-an meghaltak és több mint 600-an megsérültek. Ezek természetesen az európai importőröket is érintik.

EZ IS ÉRDEKELHET

Az USA növényvédőszer-forgalmazói abban bíznak, hogy a június végén esedékes újabb amerikai-kínai tárgyaláson megnyílik az esély a kereskedelmi háború lezárására. Addigis megpróbálnak felderíteni egyéb forrásokat is a kulcsfontosságú molekulákból. Szerencsére egy sor vegyület - fipronil, boszkalid, parakvát, pikoxystrobin, klórpirifosz, azoxystrobin, atrazin és társaik - lemaradtak a szigorított listáról. (A felsorolt szerek nem mind engedélyezettek az EU-ban.)

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia napirendre veszi az agrárium legjelentősebb és legaktuálisabb témáit az ágazat csúcsvezetőinek és döntéshozóinak részvételével. Szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

Egy dolgot mindenképpen elért Donald Trump a vámháborújával: a kereskedők megtanulták, hogy veszélyes dolog egyetlen beszerzési forrásra tenni mindent, de az Ázsiában gyökeret vert amerikai-kínai vegyesvállalatoknak is van min gondolkozniuk az értékesítési csatornáikat illetően. A párszereplős piacok ideje kétségkívül lejárt.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. július 18. 13:32