Aszály: Németország csúcsot döntött szálastakarmány-importból

agrarszektor.hu
Az elmúlt években megugrott Németország szálastakarmány-igénye, ami a sorozatos aszálynak tudható be. Tavaly különösen extrém volt a helyzet - írja az ami-informiert.de. Ahogy arról az agrárszektor.hu is beszámolt, a szénát és szalmát tavaly csaknem búzaárban vásárolták. Idén sem sokkal jobb a helyzet.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A németek a takarmányhiány miatt már tavaly arról rendelkeztek, hogy az ökológiai célterületeken a legeltetést és kaszálást engedélyezik. A szalma- és szénabála ára így is az egekbe szökött, amiről itt számoltunk be:

EZ IS ÉRDEKELHET

A német gyakorlatra mostanra az EU Bizottság is reagált, az aszályra való tekintettel könnyítettek a zöldítési előírásokon:

EZ IS ÉRDEKELHET

A német statisztikai hivatal adatai alapján tavaly 50 százalékkal megugrott a Franciaországból behozott szálastakarmányok mennyisége, Magyarországról pedig - rendkívül alacsony bázisról - megduplázták a behozatalt. A lengyelek is szenvedtek tavaly az aszálytól, mégis 34 százalékkal növelték exportjukat Németországba, ami az extrém magas áraknak köszönhető. Tavaly a németek összesen 322.500 tonna szálastakarmányt vásároltak a külpiacokról, ez 25 százalékkal haladta meg az előző évi szintet, és 55 százalékkal volt több az ötéves átlagnál. Ezzel új behozatali rekord is született szálastakarmányból. Franciaországon kívül a hollandok, a dánok és a lengyelek jeleskedtek a németek ellátásában. Mi földrajzilag sajnos túl messze vagyunk.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?