Így turbózzák fel a talajt az élelmes kertészek: ezzel sokat spórolhatsz

Így turbózzák fel a talajt az élelmes kertészek: ezzel sokat spórolhatsz

agrarszektor.hu
Ahogy beköszönt az ősz, úgy eljön az ideje, hogy több időt szenteljünk a kertünknek. Még a hideg hónapok beállta előtt gondoskodnunk kell azokról a virágokról, bokrokról, amelyek odakint vészelik át az őszt és a telet. Éppen ezért, hasznos lehet, ha mulcsot alkalmazunk a megvédendő területeken. A növények talajtakarása számos előnnyel jár, hiszen a talajtakaróként kihelyezett, jól lebomló komposzt biztosítja a szükséges tápanyagokat a hideg évszakokban is. Mulcsozáshoz különböző természetes anyagokat használunk fel, hogy azokkal letakarjuk a növények közötti talajrészt, melyek anyaga lehet fakéreg (aprítva vagy darabolva), levágott fű, lehullott levél de még akár szalma is. Az alábbi cikkből kiderül, hogyan érdemes a különböző mulcs fajtákat alkalmazni, illetve az is, hogy megéri-e a boltban venni, vagy jobb, ha otthon készítjük el.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Hogy ez miért jó? A mulcsozás nagy hasznunkra lehet, ha alkalmazzuk, mivel arra szolgál, hogy megtartsa a talaj nedvességtartalmát, elnyomja a gyomnövényeket, lehűtse a talajt, és esztétikusabbá tegye a kerti ágyásokat. Ezek az egyszerű biotakarók szintén hozzájárulnak a talaj termékenységének javításához, mivel ezek idővel lebomlanak. Ráadásul védenek a szél és a víz romboló hatása ellen, valamint csökkentik a tápanyag kimosódás esélyét is - írja a HelloVidék.

EZ IS ÉRDEKELHET

Mulcsolásnak azt nevezzük, mikor növényeink köré olyan anyagot szórunk, mely elbomlása után humusz jön létre. Mulcsolással megakadályozható a gyomnövények kifejlődése, a humusz pedig segíti a növények vízháztartását és javítja a talaj minőségét is. A talajtakarásra alkalmas organikus anyagok a következők: darált fakéreg, fa apríték, fenyő kéreg vagy tüske, levelek, széna és szalma. Éppen ezért, ha otthon bármelyikből felhalmozódik, vagy esetleg rokonoktól, szomszédoktól tudunk kérni, akkor érdemes élni a lehetőséggel, hiszen így olcsón, vagy akár ingyen is megúszhatjuk a mulcsozást, talajtakarást.

Hogyan használjuk a mulcsot?

  • Faapríték és kéregmulcsok - Fokozatosan elbomlik, 4-5 évente pótolni kell. Figyeljünk a kémhatására, mert ez módosíthatja a talajét is. Javasolt terítési vastagsága 5-8 centiméter.
  • Kerti komposzt - aktívan segíti a humusztréteg vastagodását, növeli a talaj tápanyag tartalmát. Fontos, hogy gyommag mentes legyen. Javasolt vastagsága 5-6 centiméter.
  • Fűkaszálék - minden növény alá teríthető, de csak vékonyan, hogy ne kezdődjön el a rothadás. Folyamatosan pótolni kell.
  • Magokat még nem hozott gyomok - vágjuk apróra és vékonyan szórjuk a talajra. Ahogy gyomosodás van, újra teríthető. A gyökerek újra talajba kapaszkodását akadályozzuk meg.
  • Szalma, széna - elsősorban a zöldségesben használják 3-4 centiméter vastagon terítve. A termés nem lesz földes, ha aláterítjük.
EZ IS ÉRDEKELHET

Akár több ezer forintot is költhetünk a természetes anyagú mulcsokra, amiket amúgy szinte ingyen elkészíthetünk otthon, saját magunk is. Akit sürget az idő, az nem biztos, hogy belevág a kísérletezésbe, még akkor sem, ha ezzel láthatóan sokat spórolhat. Szerencsére lehet találni kedvező áron is mulcsot, így aki még csak most kap észbe, az is megnyugodhat, mert nincs minden veszve. Összességében elmondhatjuk, hogy érdemes kicsit előre gondolkodni és elkészíteni saját magunk a különböző talaj támogató turmixokat. Ezzel nem csak pénzt spórolhatunk, de azt is száz százalékig tudni fogjuk, hogy mi kerül a kertünkbe - növényeink és veteményesünk közé. Ha számon tartjuk, mivel mulcsozunk, azt a kertünk növényei is biztosan meghálálják majd. Nem beszélve arról, nem kell fizetni a kerti szemét elszállításáért sem.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?