Kiderült: így élhetik túl a következő éveket a magyar termelők

agrarszektor.hu
A 79. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás keretén belül szeptember 26-án szántóföldi növénytermesztési szakmai konferenciát rendezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ), a Növényvédelmi Szövetség és a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetsége. A konferencia résztvevői egyet értettek abban, hogy az elmúlt hónapok szélsőséges időjárása komoly hatással volt a búza és a napraforgó minőségére, a gabonatermésről ugyanakkor megállapították, hogy a vetésszerkezet stabil és a többéves termésátlagok is pozitívan alakultak.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Zászlós Tibor, a NAK mezőgazdaságért felelős országos alelnöke nyitóbeszédében elmondta, hogy a hazai gabonatermesztők egy nehezebb időszakot tudhatnak maguk mögött, mivel az elmúlt hetek csapadékhiánya mellett a hirtelen felhőszakadásokkal és viharokkal is meg kellett küzdeniük - írja a kamara. Ez növénybiztosítási szempontból váratlan helyzetet eredményezett, ugyanis a termelők jelentős részét felkészületlenül érték a felhőszakadások és viharok okozta károk, amelyre nem vagy alig kötöttek eddig biztosítást. Ugyanezeken a területeken a jégkárok, nem kis mértékben a kamara által működtetett jégkármérséklő rendszernek köszönhetően, csökkentek.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A konferencia résztvevői abban egyetértettek, hogy a már említett zaklatott időszak a növény-egészségügy területére is hatással volt. A laboratóriumok a búzánál és a napraforgónál fuzárium- és toxinfertőzések megjelenését mutatták ki. A kukoricát eddig elkerülték a betegségek, de a szakértők szerint a termelőknek különösen ügyelniük kell az aflatoxin-fertőzés elkerülésére. A tanácskozás termelői kihívásokkal foglalkozó részében a növényvédelemmel foglalkozó cégek képviselői egyetértettek abban, hogy a klímaváltozást az a termelő fogja túlélni, aki megfelelő fajtaválasztással, a szélsőséges időjáráshoz illeszkedő technológiával és növényvédelemmel készül a jövőre. 

A konferencián kiderült, hogy a nedves kukoricák feldolgozása már megkezdődött, ennél a feldolgozók nem észleltek fertőzéseket. Ennek a felhasználása széles körű, hiszen takarmányozási célra és ipari célra is egyaránt alkalmas. A hazai feldolgozók szerint ez a kör a következő 5-15 éves időszakban bővülhet, ugyanis akár már itthon is előállíthatóvá válik a kukoricaalapú bioműanyag, amellyel kapcsolatban már zajlanak a kutatási-fejlesztési tevékenységek.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?