Lesz még valaha 100 ezer forint felett a napraforgó ára?

Agrárszektor
Tavalyhoz képest sokan elégedettek idén a napraforgó árával és termésével is. Pedig most is 100 ezer forint alatt maradt a bonifikált ár. 300 ezer forintos bevétellel azonban nagyon is jövedelmező ez a növény. A kritikus pont 80 ezer forintos átvételi árnál és 2,5 tonnás hozamoknál következik be. Vajon mennyi esélyünk van egy ilyen konstellációra?

JÖN AZ AGROFOOD 2024 ÉS AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA | KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL!

Az AgroFood 2024 konferencián előadóink között lesz Nobilis Márton, Hollósi Dávid, Gyuricza Csaba, Giacomo Pedranzini és Ruck János is!

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is!

Regisztráció most 15% kedvezémnnyel, kombinált jeggyel, az AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!

 magas olajsavas napraforgóért most 120 ezer forintot is megadnak tonnánként, míg a normál ipari magért bonifikációval szűk 100 ezret. 2015 októberében (pont ilyenkor) még 109 ezer forintot fizettek érte, de évről évre lejjebb csúszott az ára. Tavaly, amikor nemcsak az ukrán napraforgótermés volt jó, de az egész világ általánosan bőségesen el volt látva olajosmagból, ötéves mélypontra süllyedt az ár.

Ukrajna hatmillió hektáron állít elő 2,3-2,5 tonnás átlaghozammal napraforgómagot, amit fel is dolgoz. Idén nagyjából annyi napraforgó termett náluk, mint tavaly, viszont Európa és Amerika nagy veszteségeket szenvedett el olajosmagvakból, előbbi repcéből, utóbbi szójából. Idén nemcsak a gyengébb olajosmagtermés támasztja a piaci árakat, hazánkban a gyenge forint is segíti azt. Azok a valuták, amelyek irányadóak a nemzetközi piacon, most átszámítva "drágább" hazai magot eredményeznek.

Az árfolyamok azonban éppúgy változhatnak, mint Ukrajna termelési potenciálja. Keleti szomszédunk komoly fenyegetést jelent az európai feldolgozóiparra. Ukrajnából kevés napraforgómag kel útra, mivel azt exportvámokkal bent tartják az országban, viszont annál több olcsó napraforgóolaj áramlik ki. A portéka egyik fő célpiaca Olaszország, de tulajdonképpen bárhová is lép be, az egész unióban árletörő hatást gyakorol. Magyarország leginkább a volt Jugoszlávia utódállamaiba, valamint Olaszországba és Németországba szállít ki napraforgóolajat, ezekben az országokban is "ütközünk" az ukrán termékkel. Nyomás alá került a hazai növényolajipar, ha versenyben akar maradni, akkor lejjebb kell szorítana a termelői árakat.

A kritikus pont 80 ezer forintos átvételi árnál és 2,5 tonnás átlagtermésnél következne be. De van erre esély? Az átlaghozamok ma jellemzően 2,8-3 tonna körül alakulnak, nem számít ritkaságnak a 4 tonnás eredmény sem Magyarországon. A ráfordítások ugyanakkor nem lépik át a 190-230 ezer forintot, vagyis 100 ezer forintot hoz hektáronként a növény, ami kitűnő eredmény, egy tíztonnás kukoricatermés jövedelmezőségével ér fel. Persze csak a mostani, 100 ezer forintos átvételi árral számolva. Meddig eshet az ár?

Sok múlik azon, hogy Ukrajna képes-e tovább emelni a növény termőterületét vagy átlaghozamát. A 6 millió hektáros termőterület azt jelenti, hogy a napraforgónak 3 évente vissza kell kerülnie ugyabba a táblába, ami a jelenlegi ismeretek szerint a gazdaságos termesztés legvégső határa. A felszaporodó gombás betegségek miatt nem valószínű, hogy tovább tudnák növelni a napraforgó termőterületét az országban, viszont az átlaghozamok még náluk is emelkedhetnek.

Ha elérik a 3 tonnás átlagot, akkor a mostani 15 millió tonnás össztermés 3 millió tonnával bővülne, ami nem kevesebb mint 20 százalékos kínálatnövekedést eredményezne!

(Egyébként ez már a saját feldolgozó kapacitásaiknak is sok lenne, hacsak nem bővítik azokat is.) Rémítő lehetőség és egyáltalán nem szürreális. A 80 ezer forintos napraforgónak bizony van esélye. A kérdés csak az, hogy mi lesz erre a válaszunk? El tudjuk érni a 4 tonnás átlagot? Ha igen, akkor talán hátradőlhetünk egy időre.

EZ IS ÉRDEKELHET

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. május 21. 16:03