Ezekkel a növényekkel nagyot kaszáltak a gazdák

agrarszektor.hu
A szója terméseredménye nem túl jó idén, viszont a napraforgóéra nem lehet panaszunk. Az árak a tavalyinál jobban alakulnak, pedig a térségünkben nagyot erősödött a napraforgó-termelés. Hogy mégis stabil az ár, az annak köszönhető, hogy a világ számára összességében kevesebb olajosmag áll most rendelkezésre.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Magyarországon az AM tájékoztatása szerint 310 ezer hektáron kerülhet a földbe repcemag idén ősszel. A vetési kedvet az idei magas árak és az egészen jó termés (2,95 t/ha) motiválta. A repcemag áfa és szállítási költség nélküli termelői ára átlagosan 117,1 ezer forint/tonna volt szeptember negyedik hetében a NAIK AKI PÁIR adatai szerint. Ez az árszint az egy évvel korábbit 6 százalékkal haladta meg. Az Oil World becslése szerint ugyanis a globális repcemagtermés (62,1 millió tonna) 4 százalékkal múlja alul az előző szezon kibocsátását a 2019/2020. gazdasági évben. A felhasználás ennél több, 63,7 millió tonna lehet - áll a NAIK AKI piaci jelentésében.

Nem kevésbé jövedelmező a napraforgó a maga 3 tonnás országos átlagával és 100 ezer forintos tonnánkénti árával. Mivel a termelési költsége nagyjából 50 ezerrel kevesebb, mint a  repcének, sok gazdaságban ez a csúcsnövény a szántón. Az Európai Unióban 9,6 millió tonna napraforgómag kerülhet a tárolókba az idén, ami 1 százalékos növekedést jelentene a 2018. évihez képest a Tallage szerint. Romániában az egy évvel korábbinál 11 százalékkal nagyobb (1,22 millió hektár) területről 3 millió tonna (+14 százalék) napraforgómagot arathatnak. Bulgáriában 800 ezer hektárról (+5 százalék) közel 2 millió tonna (+1,5 százalék) termésre van kilátás, Franciaországban 13 százalékkal nagyobb területről 1,3 millió tonna (+7 százalék) termény kerülhet a tárolókba.

Magyarország a harmadik legnagyobb napraforgótermelő az EU-ban. Az AM tájékoztatása szerint az előirányzott 561,7 ezer hektár 43 százalékáról 3 tonna/hektár termésátlag mellett közel 725 ezer tonna napraforgó-magot takarítottak be a gazdák szeptember 18-ig. (Eszerint 1,7 millió tonnára várható az össztermés.) Az olajmag magyarországi termelői ára (magas olajsavas napraforgómaggal együtt) az egy évvel korábbinál 8 százalékkal magasabb, átlagosan 99,8 ezer forint/tonna volt szeptember utolsó hetében a NAIK AKI PÁIR adatai szerint.

 

A szója ára a világkészletek zsugorodása miatt emelkedőben van. Az Oil World szerint a világszójababtermelése 344 millió tonna (-5 százalék) lehet a 2019/2020. gazdasági évben, míg a felhasználást ennél jóval több, 350 millió tonna, így a készletek5 százalékkal szűkülhetnek. A szójabab legközelebbi lejáratra szóló jegyzése 335-338 dollár (USD)/tonna között alakult a chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) október elején. Magyarországon a NAIK AKI PÁIR adatai szerint a szójabab (minősítés nélküli, 51-53 százalék ProFat) termelői ára 99,7-101,9 ezer forint/tonna volt szeptemberben. Az Agrárszektor.hu értesülései szerint a növény terméseredményei idén rosszabbak a tavalyinál, ezért ez az árszint csak az extra támogatással együtt tartja bent a szóját a legjövedelmezőbb növények versenyében.

A jórészt Brazíliából származó GM-szója-darára 2019. szeptember-novemberi szállítási határidővel 104,7 ezer forint/tonna átlagáron (FCA Koper) kötöttek szerződést a piaci szereplők ugyanekkor. A feldolgozók 132,8 ezer forint/tonna áfa és szállítási költség nélküli átlagáron értékesítették a full-fat szóját (33 százalék fehérje-, 12 százalék olaj- és legfeljebb 12 százalék víztartalmú) szeptember utolsó hetében.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?