Kiderült, mennyit kapnak idén egy tonna kukoricáért a Tolna megyei gazdák

MTI
Meghaladja a kilenc tonnát a kukorica hektáronkénti termésátlaga Tolna megyében a vetésterület 90 százalékán elvégzett betakarítás után - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Tolna megyei igazgatósága.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Tájékoztatása szerint a 70 422 hektáros vetésterületből 63 600 hektáron takarították be a takarmánynövényt kevéssel 9 tonna feletti átlaggal. A termés minősége jó, gombafertőzés elvétve fordult elő; a gazdálkodók a tamási járásból számoltak be kisebb mértékű fuzárium- és kukoricamoly-fertőzésről - írták, hozzátéve, hogy a vetésterület fennmaradó egytizedén az elmúlt napok csapadékos időjárása hátráltatja a betakarítást. Maros Norbert, a Tolna Megyei Mezőgazdasági Termelők Szövetségének titkára az MTI-nek azt mondta, várakozáson felül alakult a kukorica termésátlaga, amely meghaladja a tavalyi mennyiséget, miközben az ország más termőterületein jelentősen csökkent a termés. 

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

A Tolna megyei eredmények elsősorban annak köszönhetőek, hogy kedvezőbb volt a csapadék térségi eloszlása, így kevésbé sújtotta az aszály a megye kukoricatábláit. A szövetség által képviselt gazdálkodó szervezetek 8-12 tonnás átlaggal takarították be a kukoricát. Mint mondta, a termés csaknem felét vásárolják fel hazai etanolüzemek.

A NAK adatai szerint a kukoricáért 42-43 ezer forintot kínálnak a Tolna megyei termelőknek, a leszerződött mennyiség esetén 44-44,5 ezer forint a tonnánkénti ár. A 30 215 hektáron, 3,3 tonnás átlaggal termesztett napraforgót, amennyiben magas olajsavtartalma van, 113-115 ezer forintért lehet értékesíteni. A 2196 hektáron termesztett szója piaci ára tonnánként 80-110 ezer forint.

Beszámoltak arról is, hogy a Tolnában 1578 hektáron termesztett cukorrépa háromnegyedének szedését fejezték be, 50-70 tonnás hektáronkénti termésátlaggal. A répa minősége változatos, a cukortartalma 14-19 százalék között van. A kamara tájékoztatása szerint a megyében befejeződött az őszi árpa vetése 11 680 hektáron, és végéhez közeledik az őszi káposztarepce és az őszi búza vetése is, előbbi növényt 12 921, utóbbit 44 124 hektáron tervezik termeszteni a gazdálkodók.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03