Óriási eső tarolhatja le az országot: életmentő csapadék érkezhet a földekre

Óriási eső tarolhatja le az országot: életmentő csapadék érkezhet a földekre

agrarszektor.hu
A múlt hét második felében szárazabbra, naposabbra és melegebbre fordult időjárásunk, ami egyfelől jó volt a betakarítás és a még érésben lévő gyümölcsök szempontjából, viszont a repce fejlődéséhez és a kalászosok vetéséhez további nedvességre lenne szükség a talajban. Egy hullámzó frontrendszer hatására hétfő reggeltől változékonyabb, esősebb idő vette kezdetét, és csütörtök estig az országban többfelé van kilátás 10 mm-t meghaladó csapadékra.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A múlt hét első felében hullott több-kevesebb csapadék az országban, a több a déli országrészben, ahol a hét első napján 5-25 mm közötti mennyiség esett, míg szerdán sokfelé, de jellemezően csak gyenge esők öntöztek - írja a met.hu. A hét második felében már csak pénteken fordultak elő gyenge záporok az északkeleti határszélen, máshol semmi nem esett. Így a heti csapadékösszeg a Dunántúl déli harmadán és Baja térségében a 20 mm-t is meghaladta, ugyanakkor a keleti, északkeleti országrészben jellemzően 1 mm alatt alakult. Szeptember első felének száraz időjárása után tíz napja fordult valamelyest csapadékosabbra az idő, ugyanakkor az elmúlt tíz napban hullott esők is csak az északi határszélen és az Alsó-Kiskunságban valamint kisebb foltokban a Dunántúlon haladják meg a sokéves átlagot, az ország jelentős részén ez az időszak is szárazabban alakult az ilyenkor szokásosnál, ahogy az augusztus vége óta eltelt 30 nap is. A talajok felszín közeli rétege tartalmaz több nedvességet, bár az Alföld keleti és középső tájain ez a réteg is meglehetősen száraz, míg a 20 cm-nél mélyebb talajrétegek az ország jelentős részén kritikusan szárazak, a Jászság térségében, a Tiszántúl déli kétharmadán és a Dunántúl középső tájain a növények számára hasznosítható víztartalom 30%-át sem éri el a nedvességtartalmuk. A hőmérséklet fokozatosan emelkedett. A hét eleji csapadékos napokon csak 13-17 fok körül alakultak a maximum értékek, kedd hajnalban pedig többfelé 5 fok alá, a fagyzugos helyeken fagypont alá hűlt le a levegő. A hétvégén viszont visszatért a nyári meleg, 24-29 fok közé melegedett a levegő.

A napraforgó és a kukorica betakarítása javában zajlik, előbbi növény esetén már végeztek a munka nagy részével. Nagy különbségek alakultak ki a terméshozamban attól függően, hogy mennyi csapadékot kapott az adott terület a nyár folyamán, de zömében átlag alatti értékek várhatók mindkét növény esetén, főleg a dél-alföldi területeken súlyos a probléma. A repce vetéséhez, illetve magágy előkészítéséhez kedvező feltételeket teremtett az augusztus végi csapadék, az akkor elvetett állományok már 2-4 levelesek, ugyanakkor a kicsit később elvetett táblákat a szeptember első felének száraz időjárása jobban megviselte, ott hiányosan kelt, gyenge állományok figyelhetők meg. A további fejlődéshez viszont mindenütt nagy szükség van a csapadékra. Az őszi kalászosok vetése is elkezdődött már, a csírázáshoz, keléshez, illetve a még vetés előtt álló búza talaj előkészítő munkáihoz egyaránt jól jön az esős idő.

Az előttünk álló hét első felében folytatódik a változékony időjárás. Szerda estétől csütörtök estig nyugatról kelet felé vonul át egy csapadékzóna fölöttünk, melyből főként a Dunántúlon és az északi országrészben várható számottevő eső. A hétfő reggeltől csütörtök estig lehulló csapadék várható mennyisége szinte mindenütt meghaladja az 5 mm-t, többfelé, főként a középső és délkeleti országrészben a 15 mm-t is. A hőmérséklet fokozatosan csökken, kedden még 20 fok fölött alakult a legmelegebb órákban, majd csütörtökön már országszerte 20 fok alatti csúcsértékek lesznek jellemzőek. A csütörtökön átvonuló hidegfront mögött péntektől száraz, naposabb időre van kilátás, reggelente egyre nagyobb területen pára és ködfoltokkal. A reggeli órákban többfelé 5 fok alá hűl, míg napközben 20 fok köré melegszik a levegő a hétvégén.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?