Aratás közben érkezett a hó, 19 millió tonna kukorica bánhatja

agrarszektor.hu
Rosszul kezdődött és rosszul is végződik az idei szezon az amerikai kukoricatermesztők számára. Az iowai gazdák helyzetéről tudósít a farmprogress.com. Ebben a fontos kukoricatermelő államban a jelek szerint november első hetében megérkezett a tél. Az elmúlt két hét szinte folyamatos esőzéssel és időnkénti havazással lepte meg a betakarítás végén járó termelőket.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Mint arról az agrárszektor.hu többször is beszámolt, Amerikában már a tavaszi időjárás is próbára tette a kukoricatermesztők idegeit, hiszen a hosszú telet hatalmas áradások követték, emiatt június 20-ra sem fejeződött be a tengeri vetése. A késést a tömeges igény miatt nem lehetett vetőmagcserével kompenzálni, az eredetileg megrendelt tenyészidejű hibridek így kéthetes késsel kerültek betakarítható állapotba. A mennyiségi kiesés már júniusban benne volt a pakliban, de augusztus végére nyilvánvalóvá is vált, hogy a kukoricaállományok fejlettsége 1986 óta nézve az ötödik legrosszabb képet mutatja: negyedük volt csak a tejesérés állapotában.

EZ IS ÉRDEKELHET

A kukoricával kapcsolatos aggodalmak végigkísérték a teljes tenyészidőszakot, ami visszatükröződött a viszonylag magas piaci árakban. Amerika a világ legnagyobb kukoricatermelője, de az USDA becslése szerint idén a tavalyinál bő 19 millió tonnával kevesebb lesz az árualapja. A gazdák november első hetét úgy fejezték be Iowában, hogy még mindig csak a kukorica 64% került a tárolókba, de a szójából sem tudták a teljes területet learatni, az állomány 9 százaléka még mindig lábon állt. A kukoricabetakarítás ötéves átlagban 10 nap csúszásban van a farmprogresss.com szerint.

A farmerek másik gondja, hogy a kukorica nedves, átlagosan 20 százalék vizet tartalmaz a mag, tehát szárítani kell, de a hirtelen megnőtt igények miatt kevés a rendelkezésre álló fűtőanyag. Mivel nagyon korán érkezett a hideg, a propángázt más fogyasztók is a szokásosnál jobban igénylik. "Inkább télies az időjárás, semmint őszies. Az állam egyes részein 1986 óta a leghidegebb éjszakákat mérték" - közli Iowa mezőgazdasági titkára, Mike Naig. A normál hőnérséklettől Iowa egyes részein 10-12 fokkal mértek kevesebbet nappal és 20 fokkal kevesebbet éjszaka.

A hazai termelői árak eközben jóval a tavalyi alatt járnak, ami a teljes Európát jellemző, a tavalyinál jobb időjárási kondícióknak köszönhető.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?