Súlyos lemaradás: még mindig nem csövesedik az amerikai kukorica

agrarszektor.hu
Egy augusztus 8-i jelentés szerint az USA-beli kukoricaállományok háromnegyede még mindig csak a nővirágzás állapotában volt, mindössze 25 százalékuk lépett át a tejesérés fázisába. Az ötéves átlag szerint ilyenkor már az állományok kétharmada a generatív szakaszban található - tudósít a farms.com. Óriási tehát a lemaradás.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az agrarszektor.hu többször is beszámolt róla, hogy az idei kukoricavetés történelmi lassúsággal zajlott az USA-ban a tavaszi áradások miatt, ezért nem is csoda, ha most az állományok fejlettsége messze az ötéves átlag alatt van: csak minden negyedik kukorica lépett át a csőképzés generatív fázisába. A fejlettséget tekintve 1986 óta ez az ötödik legrosszabb év a kukorica számára az USA-ban.

EZ IS ÉRDEKELHET

A piac sokáig semmit nem reagált a helyzetre, aminek egyik oka, hogy a világ többi részén nem szembesültek a termelők ilyen nehézségekkel (Brazília várhatóan 23 százalékkal szárnyalja túl a tavalyi eredményét), másrészt nagyok a készletek az USA-ban, amin a Kínával folytatott a kereskedelmi háború egy csöppet sem segít.

Most viszont újra a júniusban látott magasságokba szöktek az árak. (Júniusban derült ki, hogy nem sikerül időben befejezni a vetést.)  A farms.com elemzője szerint most már inkább a kukoricaövet érintő tartósan meleg és száraz időjárás váltja ki az aggodalmakat, mivel ez a gyengén fejlett növényt egy érzékeny időszakban éri. Ha nem változik a helyzet, akkor a termelők olyan mértékű terméscsökkenésnek lesznek szemtanúi, mint ami 2011 és 2012 között következett be. (2012 világszerte feketebetűs év volt a gabonatermelésben.)


Ennek ellenére kérdés, hogy az árak a magasban maradhatnak-e. Dél-Amerikában bőségesnek igérkezik a mennyiség, és jók az exportlehetőségeik. Az Egyesült Államok kukoricájára nemcsak a külpiacon, de a belpiacon sem lesz nagy kereslet, hiszen a belső fogyasztás is csökkenő pályán van. Takarmányozásra és élelmezésre is kevesebb kukoricát igényel az USA, az etanolgyártás pedig változatlan szinten marad.

EZ IS ÉRDEKELHET

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 23. 13:31