Súlyos lemaradás: még mindig nem csövesedik az amerikai kukorica

agrarszektor.hu
Egy augusztus 8-i jelentés szerint az USA-beli kukoricaállományok háromnegyede még mindig csak a nővirágzás állapotában volt, mindössze 25 százalékuk lépett át a tejesérés fázisába. Az ötéves átlag szerint ilyenkor már az állományok kétharmada a generatív szakaszban található - tudósít a farms.com. Óriási tehát a lemaradás.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Az agrarszektor.hu többször is beszámolt róla, hogy az idei kukoricavetés történelmi lassúsággal zajlott az USA-ban a tavaszi áradások miatt, ezért nem is csoda, ha most az állományok fejlettsége messze az ötéves átlag alatt van: csak minden negyedik kukorica lépett át a csőképzés generatív fázisába. A fejlettséget tekintve 1986 óta ez az ötödik legrosszabb év a kukorica számára az USA-ban.

EZ IS ÉRDEKELHET

A piac sokáig semmit nem reagált a helyzetre, aminek egyik oka, hogy a világ többi részén nem szembesültek a termelők ilyen nehézségekkel (Brazília várhatóan 23 százalékkal szárnyalja túl a tavalyi eredményét), másrészt nagyok a készletek az USA-ban, amin a Kínával folytatott a kereskedelmi háború egy csöppet sem segít.

Most viszont újra a júniusban látott magasságokba szöktek az árak. (Júniusban derült ki, hogy nem sikerül időben befejezni a vetést.)  A farms.com elemzője szerint most már inkább a kukoricaövet érintő tartósan meleg és száraz időjárás váltja ki az aggodalmakat, mivel ez a gyengén fejlett növényt egy érzékeny időszakban éri. Ha nem változik a helyzet, akkor a termelők olyan mértékű terméscsökkenésnek lesznek szemtanúi, mint ami 2011 és 2012 között következett be. (2012 világszerte feketebetűs év volt a gabonatermelésben.)


Ennek ellenére kérdés, hogy az árak a magasban maradhatnak-e. Dél-Amerikában bőségesnek igérkezik a mennyiség, és jók az exportlehetőségeik. Az Egyesült Államok kukoricájára nemcsak a külpiacon, de a belpiacon sem lesz nagy kereslet, hiszen a belső fogyasztás is csökkenő pályán van. Takarmányozásra és élelmezésre is kevesebb kukoricát igényel az USA, az etanolgyártás pedig változatlan szinten marad.

EZ IS ÉRDEKELHET

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?