A nehéz évjárat ellenére új kukoricavilágrekord született az USA-ban

agrarszektor.hu
Öntözött és hibátlan tápanyag-szolgáltatásra képes talajon született a rekord, de a tökéletes növénytáplálásért sokat kellett tennie a virginiai rekordernek. David Hula már negyedszer állít be világcsúcsot a kukoricatermelésben a tengeri őshazájában.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Sikerült új világrekordot elérnie az Amerikában megrendezett országos kukoricatermesztő verseny első helyezettjének. David Hula - korábbi többszörös rekorder - hektáronként 41,44 tonnás termést takaríthatott be - írja a NAK a Progressive Farmer oldalára hivatkozva. Megjegyezzük, a tengeri őshazájában tavaly az átlagos hozam hektáronként bő 11 tonna volt, az ötéves átlag pedig 9 tonna/hektár.

A nyertes gazdálkodó Virginia államban él, ahol az évi átlaghőmérséklet 14,5 Celsius-fok (télen 3,5, míg nyáron 25), és az "öntözött termőterület" kategóriában indult. Hula 2013-ban és 2015-ben és 2017-ben is világrekordot állított fel. Mint mondja, most a tavaszi időjárás csaknem optimális volt, a csapadék mennyiségére sem volt panasz. (Az USA legfontosabb termőkörzeteiben a tavaszi áradások miatt megcsúsztak a vetéssel a gazdák - agrárszektor.hu.) A gazdálkodó a növény gondos kiszolgálásában látja a sikere titkát. Mint mondja, bőségesen táplálja, de nem eteti túl, a kiadott dózist addig emeli, amíg a növény reagál a többletre.

Hula célja az, hogy a növény a lehető leghosszabb ideig zöld maradjon, mert csak ekkor hasznosítja a tápanyagot. Mint mondja, áttörést a magas pH-értékű talaj kezelésével ért el. Ugyanis a tápanyagok, különösen a mangán, általában kevésbé elérhetők olyan talajban, amelynek pH-ja 7 feletti. "Megtanultam az egyetemen, hogy a vas, a réz, a bór, a cink és a mangán valamivel alacsonyabb pH-értéken áll a növény rendelkezésére." A dél-dakotai talajok pH-ja 7,2 és 8,4 közötti. Ezért ammónium-szulfátot használtak nitrogénforrásként a pH csökkentésére, így a pH-értéket 1-1,5 ponttal tudták lejjebb vinni. A rendszeres levélanalízis aztán visszaigazolta a mikrotápanyag-szint emelkedését a szövetmintákban.

Az öntözött földterületen Hula végül ismét rekordot ért el, no-till, strip-till, öntözött kategóriában, és a verseny legnagyobb valaha elért hozama is övé lett. Fia, Craig a második helyet szerezte meg, testvére, Johnny a harmadik helyet érdemelte ki. A verseny nyertes terményei Pioneer és DeKalb hibridek voltak. A rekordtermést hozó vetőmag a Pioneer P1197AM volt, ami ugyanabból a genetikai családból származik, mint amellyel a 2015. évi rekordot állította fel a termelő.

Címlapkép: www.dtnpf.com

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?