Erre kell figyelni, ha idén egészségesebb almatermést szeretne

Erre kell figyelni, ha idén egészségesebb almatermést szeretne

agrarszektor.hu
Év végén érdemes visszatekinteni arra, hogy hogyan alakult a károsítóhelyzet egy-egy kultúrnövényben, mert ez - az időjárási helyzettel összevetve - tanulságokkal szolgál a következő szezonra is. Az idei tél egyelőre kísértetiesen hasonlít a tavalyira: túl meleg van ahhoz, hogy a kártevőket gyérítse. Ezekre a veszélyekre kell most felkészülni a tapasztalatok alapján.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az almafélék betegségei és kártevői 2019-ben is számtalan problémát okoztak - írja összegzésében Aponyi Lajos a magyarnovenyorvos.hu-n. Tavaly az enyhe tél miatt a betegségek és kártevők jól teleltek, az áttelelő populációban lényeges pusztulást nem lehetett tapasztalni. A korai kitavaszodás és felmelegedés a korai időszakban jelentkező károsítók gyors megjelenését tette lehetővé.

Elsőként külön ki kell emelni az almafavértetű-fertőzés tavalyi, különösen magas szintjét, mely ellen jelenleg hatékonyan csak az alapos télvégi lemosó permetezés és néhány állományvédelemre engedélyezett készítmény áll rendelkezésre. Amikor záródik az almafák lombozata, azonnal megkezdődik a kártevő felszaporodása, mert a készítményeket nem lehet eljuttatni a lombkorona belsejébe.

A kifakadó almán rövid időn belül megjelentek a levélpirosító almafa-levéltetű első egyedei, majd a kipirosodott apró levelek, fonákukon a szívogató tetvekkel.A hajtásokon szívogató egyéb levéltetvek folyamatos kártételét különösen segítette a májusi párás meleg időjárás, és a kártétel csak a hőségnapok megérkeztével csökkent elviselhető mértékűvé. A körtén pedig a körtelevélbolha kezdte korán a károsítást, mert az első egyedek hamarabb keltek a megszokottnál.

Aki elmulasztotta a lisztharmattal fertőzött "gyertyás" vesszők metszéskori eltávolítását, ott a primer fertőzés igen korán további, szekunder megbetegedést okozott. A lisztharmat fertőzésnek kedvező száraz és meleg áprilisi járványt májusban a baktériumos tűzelhalás váltotta fel, mely több hullámban fertőzte fajtaérzékenységtől függően mindegyik almafélét, nem kímélve az idetartozó dísznövényeket sem. A járványos időszak egészen a csapadékos időszak végéig eltartott. A lisztharmatos időszakot az alma- és körtevarasodás váltotta fel, kezdetben levél-, majd gyümölcsfertőzést okozva, egészen a szüreti szezon kezdetéig. A késői fertőzés helyenként tárolási problémát is okozott.

Az almamoly és a keleti gyümölcsmoly első egyedei már áprilisban megjelentek és folyamatosan, változó intenzitással repültek a csapdákba. Emiatt a növényvédelmi kezelések szinte mindegyikénél ezt számításba kellett venni, máskülönben erős molyfertőzés alakult ki a szüret idejére. A magas molyfertőzés és a sodrómolyok okozta sebzések hatására 2019-ben a moníliás gyümölcsfertőzés is nagy károkat okozott. Ennek nyomai még most is szem előtt vannak a fákon, gyümölcsmúmia formájában.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?