Így erősítik vad fajtákkal a paradicsom immunrendszerét

Így erősítik vad fajtákkal a paradicsom immunrendszerét

agrarszektor.hu
Természetes módon ellenálló paradicsomhibrideket hoztak létre Amerikában az alternária, a fitoftóra és szeptória levélbetegségekkel szemben. A titok a vad fajok ellenálló képességének kiaknázása. És ez még nem minden. A bakteriális és a vírusos megbetegedésekre is ugyanitt van a válasz. Sőt, ma már azon dolgoznak, hogy minden létező nyavalya ellen belülről legyen védett a paradicsom. Mindehhez nincs szükség génmódosításra sem, csak a genom alapos ismeretére.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Martha Mutschler-Chu, a Cornell Egyetem Integrált Növénytudományi Iskolájának növénynemesítési és genetikai részlegének professzora fejlesztette ki ezeket a paradicsomvonalakat. Eljárása nem igényel beavatkozást a növény genomjába, viszont megköveteli annak ismeretét. A kutatónő 2005 óta dolgozik azon, hogy a vadon élő paradicsomban előforduló természetes gomba- és baktériumrezisztenciát egymás után áthelyezte a kultúrvonalakba, melyeket azóta New York állam és az északkeleti régiók adottságaira adaptáltak - írja a farmprogress.com.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

A paradicsomtermelők rettegett ellensége a fitoftóra, vagyis a paradicsomvész. A fertőzés először a leveleken jelentkezik, vizenyős, szürkés foltok formájában, majd kiterjed a levelekre is. A foltok végül barnára színeződnek, a levél elszárad. A száron is elterjed a betegség, majd a bogyókra is kiterjed a fertőzés. A fertőzés jellemzően gyors tempóban zajlik le. Különösen a biogazdaságokat veszélyezteti, hiszen ezek nem alkalmazhatják a konvencionális gombaölőket.

Az ellenálló fajták a nagyüzemi gazdaságokban is lehetőséget adnak a vegyszerterhelés jelentős csökkentésére. És ami legalább ennyire fontos: ha nem permetezünk, akkor nem fokozzuk szekeciós nyomást a gombákra a kijuttatott vegyi anyagokkal szemben, így fékezhető a rezisztencia kialakulása az okszerűen alkalmazott készítményekre.


Más a helyzet a bakteriális betegségekkel. A paradicsom klavibakteres betegségének kórokozója például akár 5 évig is fertőzőképes marad a talajban, és innen, a gyökereken keresztül jut be az edénynyalábokba. Ellene kizárólag egészséges, csávázott vetőmaggal és ellenálló fajtákkal lehet védekezni, minden más kezelés hatástalan. Vagyis egyetlen megoldás az ellenálló képesség bevitele nemesítéssel.

A harmadik nehezen kezelhető károsítócsoportot a vírusok képezik. Mint tudjuk, ezek ellen nem léteznek "gyógyszerek", egyedül a növény "immunrendszerében" bízhatunk. A gyakorlatban a vírusokat terjesztő szívókártevők (pl. levéltetvek) irtására koncentrálunk, de létezik más megoldás is. A paradicsomnövénynek nemcsak számunkra van erős "szaga".

Sok vadon élő paradicsomfaj kifejezetten erős anyagcseretermék-kiválasztással védekezik a rovarkártevőkkel szemben. Olyannynira, hogy szükségtelenné válik a rovarölők alkalmazása"

- mondja Mutschler-Chu, aki arra számít, hogy a rovar- és a betegségellenállóságot két éven belül kombinálni tudja a kísérleti paradicsomaiban. Úgy gondolja, ezek a növények jó alapot adhatnak majd a további nemesítéshez, ami már az ízfokozásra koncentrálhat. "Az új génszelekciós eljárásoknak köszönhetően a nemesítendő anyag gyorsan kiválasztható, és a kívánt genetikai előrehaladás két generáció alatt megvalósítható. Korábban ez a munka legealább hat generációt igényelt volna" - teszi hozzá a kutatónő.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?