Szomorú hírek érkeztek a magyar dohányról: ennek nem fognak örülni a gazdák

MTI
A változékony és kedvezőtlen időjárás miatt gyengébb lett a tavalyi dohánytermés minősége a két évvel ezelőttihez képest, a mennyiség szempontjából azonban jobb évet zártak a gazdák, közölte a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (Madosz) elnöke pénteken az MTI-vel.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Bényei Illés a szövetség éves termelési jelentését ismertetve elmondta, Magyarországon 2019-ben a 3127 hektáros szerződött termőterületen összesen 5511 tonna dohány termett, ami valamivel jobb a 2018-as 5448 tonnás terméseredménytől, amelyet 3253 hektár területtől takarítottak be. Az átlagtermés hektáronként 1,762 tonna volt, ez magasabb a két évvel ezelőtti 1,675 tonnához képest.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Az érdekképviselet elnöke arról is beszélt, hogy a tavalyi időjárás egyáltalán nem fogadta kegyeibe a gazdákat. Bár a tavaszi magvetések és a palántanevelés még időben megkezdődött, a kiültetés első része azonban az aszály miatt elhúzódott. A megeredés miatt több területen öntözni kellett a palántákat, majd a késve megérkező, ám nagy mennyiségű csapadék hátráltatta a gépeket a munkákban. A több héten át tartó hűvös idő és intenzív szél miatt megállt a palánták fejlődése, a növényeket a gazdák a palántahiány miatt nem tudták mindenhol pótolni. A kora nyár kiegyensúlyozottabb időjárását előbb jégverés, majd augusztusban ismét az aszály váltotta, a nagy munkaerőhiány miatt a júliustól októberig elhúzódó betakarítási időszak végén pedig a hajnali fagyok okoztak károkat a még be nem takarított ültetvényekben, mondta az elnök.

A dohány minőségével kapcsolatban Bényei Illés elmondta, a kedvezőtlen időjárás miatt a korábbi évekhez képest gyengébb évet zártak a termelők, amit a feldolgozók is érzékeltek, így az átvételkor engedékenyebbek voltak a gazdákkal. A nagy probléma, hogy a dohány minőség szerinti osztályokba történő szakszerű szétválogatása megfelelő munkaerő hiányában nehéz és költséges feladat. Egy kilogramm dohány válogatási költsége eléri kétszáz forintot, ami nagyjából harmada a Virginia-fajtakör idei, kilogrammonkénti 631 forintos felvásárlási árának, mondta Bényei Illés. A két nagy felvásárló társaság 2018-ban átlagosan csak 587 forintot fizetett a Virginia kilogrammjáért, a Burley-fajtacsoportnál 2019-ben 520 forint, 2018-ban pedig mindössze 483 forint volt a kilogrammonkénti ár.

Az adatok szerint Virginiából tavaly 2553 hektáron 4453 tonna termett, ami hektáronként 1,744 tonnás átlagtermésnek felel meg. A Burley-t 573 hektáron termelték, az 1058 tonnás össztermés hektáronként 1,844 tonnás átlagot jelentett. A tavalyi szezonban 711 termelővel kötöttek termeltetési szerződést a feldolgozók, ebből a Burley-t termelő gazdák száma csökkent 2018-hoz képest. A kisebb területeken gazdálkodó termelők közül körülbelül ötvenen hagyták abba a tevékenységüket, tette hozzá Bényei Illés.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?