Aggasztó a helyzet: az enyhe tél durván megszívathatja a magyar gazdákat

Aggasztó a helyzet: az enyhe tél durván megszívathatja a magyar gazdákat

agrarszektor.hu
Több csonthéjas termésű gyümölcsfa, mint a mandula, az őszibarack és a kajszibarack is rügyezésnek indult az enyhe tél miatt Magyarországon. Ez aggalomra ad okot, hiszen ha a mostani enyhe időjárásba belerondít egy váratlanul érkező nagyobb fagy, az komoly terméskiesést okozhat. Az évről évre egyre melegebb telek ugyanakkor egy másik problémát is felvetnek: egyre több a kórokozó és a kártevő, a szokatlan időjárás ugyanis már nem ritkítja meg őket kellően a téli hónapokban. Ennek pedig az a következménye, hogy a gazdáknak egyre többet kell majd a növényvédelemre költeniük.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az elmúlt években jellemző tendencia, hogy egyre melegebbek a telek, ez a felmelegeéds pedig a gyümölcsfák számára nem túl szerencsés - mondta az InfoRádiónak Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos kertészeti és beszállítói osztályának elnöke. Bár már a december és a január is melegebb volt a szokásosnál, ez talán még nem okozott semmilyen problémát, mert abban az időszakban mélynyugalmi állapotban vannak a fák, melyből nagyon nehéz kimozdítani őket. Elmondása szerint nagyjából február közepén kezdődik a kényszernyugalmi időszak, ami alatt az időjárástól függően indul el a nedvkeringés a fákban, a mostani melegebb időjárás pedig valóban elindította a természetet.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Már most lehet látni olyan csonthéjasokat - a mandula mellett már az őszibaracknál és a kajsziféléknél is -, amelyeknél megduzzadt rügyek vannak, és egy későbbi nagyobb hideg, illetve fagy kellemetlen, akár terméskiesést okozó állapotba hozza ezeket - tette hozzá Mártonffy. Kiemelte, hogy emellett van egy egyértelműen rossz jelenség is: a kórokozók és kártevők áttelelése, mert a melegebb idő kevésbé ritkítja meg ezeket, sőt a délről betelepülő fajok is itt maradhatnak, ennek pedig a növényvédelem miatt jelentős költségnövelő hatása van. A védekezést ráadásul nagyon megnehezíti, hogy az Európai Unió egyre több növényvédő szert von ki a forgalomból, ezért egyre nagyobb igény mutatkozik a gazdák részéről, hogy minél több Nyugat-Európában engedélyezett szert használhassanak.

Jelenleg még nem lehet terméskiesésről beszélni, de egy váratlanul érkező nagyobb hideg okozhat ilyet akár rügykárosodáson keresztül, vagy a későbbiekben a virágzás idején - hangsúlyozta Mártonffy Béla. Magyarországon elő szokott fordulni a virágzási fagy, ami mind a csonthéjas, mind az almatermésű kultúrákban komolyabb terméskieséshez vezet. Az elmúlt években 30 százaléktól 70-80, de volt olyan terület, ahol 100 százalékos fagykár is előfordult - emelte ki a szakember.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03