Átalakul a mezőgazdaság: nagy változások jönnek a növényvédelem területén is

agrarszektor.hu
Ahogy a fogyasztók egyre tudatosabbak, úgy várják el egyre inkább az élelmiszertermelőktől és -előállítóktól a káros anyagoktól mind mentesebb, egészségesebb élelmiszereket. A megváltozott igényeket a piacok a minőségi minimumkövetelmények emelésével, a termelők pedig az ezekhez való alkalmazkodással igyekeznek kielégíteni. Ennek a folyamatnak a növényvédelemre gyakorolt hatásáról beszélt ©tìpán Hluchý, a Biocont Laboratory spol s.r.o. ügyvezető igazgatója.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

A biológiai növényvédelem jövőjéről és kilátásairól beszélt ©tìpán Hluchý, Biocont Laboratory spol s.r.o. ügyvezető igazgatója a a Portfolio Agrárium 2020 konferencián. Az 1991-es alapítású Biocont Laboratory közel harmincéves tapasztalattal rendelkezik a biológiai növényvédelem terén, egy különc kis startupból küzdötte fel magát Közép-Kelet-Európa egyik meghatározó, biológiai növényvédelemmel foglalkozó nagyvállalatává, amelynek portfóliója 60 biológiai növényvédő szerből, és a hozzájuk tartozó egyéb megoldásokból áll. ©tìpán Hluchý elmondta, hogy a Biocont küldetése az, hogy a gazdák fenntarthatóbb, gazdaságosabb mezőgazdasági megoldásokat választhassanak. Ezért kínálnak olyan növényvédő szereket a gazdáknak, amelyek organikus tanúsítvánnyal és alacsony vagy zéró szermaradékkal rendelkeznek. Az ügyvezető igazgató beszélt arról is, hogy a biológiai növényvédő szerek iránti legnagyobb keresletet nem az organikus termelést folytató gazdák jelentik, hanem azok a hagyományos gazdálkodást folytatók, akik alacsony vagy zéró szermaradékkal rendelkező növényvédő szereket keresnek. Ezek a gazdák adják a Biocont ügyfélkörének 70-80%-át.

Jelenleg a biológiai növényvédő szerek és eljárások legnagyobb mértékben a gyümölcsösökben, a szőlészetekben és az üvegházakban kerülnek felhasználásra, de ©tìpán Hluchý szerint ez a tendencia hamarosan változni fog, és az elkövetkező években a szántóföldi termesztésű növények körében is el fognak terjedni ezek az megoldások. A mezőgazdasági szektorban ugyanis több nagy változás is történt az utóbbi időben, ráadásul számos kihívással és nehézséggel kell szembenéznie a gazdáknak. A fogyasztók gyom- és rovarirtómentes ételeket szeretnének, az élelmiszerboltok pedig úgy reagáltak erre az igényre, hogy az elfogadható maradékértékek szigorításával növelték a minőségi minimumkövetelményeket a termesztők felé. Az ügyvezető szerint jelenleg egy nagy paradigmaváltás tanúi lehetünk, és lassan már csak a zéró szermaradékot tartalmazó vagy organikus módon megtermelt gyümölcsöket és zöldségeket, almákat lehet eladni.

A mezőgazdaság ügyfele a nagyközönség, és ők mondják meg, milyen igényeik vannak. Aki pedig sikeres akar lenni, annak, függetlenül attól, tetszik-e neki a dolog, vagy sem, meg kell találni a módot arra, hogy választ adjon ezekre az igényekre

- mondta ©tìpán Hluchý.

Emellett számos jogszabályváltozás is történt az utóbbi években, és elkezdődtek a korábban általánosan elfogadott és széles körben használt növényvédő szerek kivonása is, mint például a glifozáté és a klórpirifoszé, és egyre több szert fognak felülvizsgálni a következő időkben. Az ügyvezető igazgató szerint azonban nagyobb problémát jelent az, hogy ezek a fogyasztói igények és az ezek alapján történő szabályozói fellépések a klímaváltozás idején jelentkeznek, amikor a gazdáknak egyébként is egyre nagyobb problémája van az aszályos időszakokkal és az egyre több, egyre gyorsabban szaporodó kártevővel.

Fotó: Portfolio / Stiller Ákos

©tìpán Hluchý elmondta, hogy az elmúlt harminc évben több nagy biológiai növényvédőszer-gyártóval dolgoztak együtt, és mostanra az figyelhető meg, hogy a szerkivonásokból kifolyólag egyre többen foglalkoznak a szántóföldi növények biológiai védelmének lehetséges módszerivel. A következő években sok innovatív megoldás megjelenésére lehet számítani, amelyek mostanra már a célegyenesben vannak. ©tìpán Hluchý azt is elmondta, hogy ezek a biológiai és zéró maradékértékű szerek ugyan drágábbak a hagyományos, kémiai szereknél, de nem sokkal. Ráadásul lehet őket úgy kombinálni, hogy végső soron annyiba kerüljenek, mint a hagyományosak. Az ügyvezető igazgató beszélt arról a közkeletű, de téves vélekedésről, amely szerint a biológiai növényvédő szerekkel máshogy kell bánni, máshogy kell őket alkalmazni. Ez azonban nem igaz, ha valaki át akar állni biológiai védekezésre, nem kell lecserélnie az addigi gépeit, eszközeit.

©tìpán Hluchý előadása végén elmondta, hogy Európa a biológiai növényvédő szerek második, de leggyorsabban növekvő legnagyobb piaca. A biológiai növényvédő szerek felhasználásával termelt zöldségek és gyümölcsök 76%-át itt fogyasztják. Noha a szántóföldi termesztésű növényeknél ez az arány még csak 10%-os, de ©tìpán Hluchý szerint ez is változni fog a jövőben, amikor a szántóföldi növények védelmével foglalkozó cégek is elkezdenek a biológiai növényvédelemre fókuszálni. Az előadása végén a Biocont Laboratory ügyvezető igazgatója bemutatta a vállalat két termékét. Az egyik egy technológiai csomag, amelyeket a kukoricamoly(Ostrinia nubilalis) és gyapottok-bagolylepke(Helicoverpa armigera), valamint a különféle lepkehernyók ellen lehet bevetni, és amely légi növényvédelemből, GPS-monitoringból és a kártevőket ritkító tojásparazita fürkészdarázs felhasználásából áll. A másik pedig egy szelektív mikrobiológiai rovarölőszer volt, amelyet a különféle lepkehernyók ellen fejlesztettek ki.

"A következő évek kulcsa az együttműködés lesz. Együttműködés a gazdák, a szakmai szervezetek, a kutatók és a gyártók között. Ugyanis ezeket az innovációkat meg kell majd tanulnunk használni, amihez szoros kapcsolat kell az előbb említett szereplők között. Ehhez erőfeszítéseket kell tennünk, de ha meg akarunk felelni az előttünk álló kihívásokra, akkor nincs más választásunk" - zárta előadását ©tìpán Hluchý.

A Portfolio Agrárium 2020 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?