Próbáljuk meg kicsiben: ez a szolgáltatás segíthet gazdáknak a döntéshozatalban

Próbáljuk meg kicsiben: ez a szolgáltatás segíthet gazdáknak a döntéshozatalban

agrarszektor.hu
Mi az a kontrollált növénytermesztés? Hogyan lehet modellezni bizonyos termelési helyzeteket azelőtt, hogy nagy gazdasági döntéseket hoznánk? Hogyan lehet integrálni a legújabb technológiákat és eljárásokat a növénytermesztés folyamatába? A Growberry (Agro-Innováció Kft.) ezekre a kérdésekre keres és kínál válaszokat.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A legújabb technológiákkal megtámogatott kontrollált növénytermesztésről és annak pozitívumairól adott elő Hudecz Attila, a Growberry (Agro-Innováció Kft.) ügyvezetője a Portfolio Agrárium 2020 konferencián. Elmondása szerint a kontrollált növénytermesztés legnagyobb előnye a hagyományossal szemben, hogy kipróbálhatunk új termesztési metódusokat, és szabadon kísérletezhetünk a hatékonyabb, jobb minőségű és nagyobb hozamú opciók megtalálása érdekében. Hudecz Attila beismerte, hogy az eljárás alapgondolata nem újdonság, hiszen az üvegházas és a fóliasátras termesztés során is megpróbálunk minél szabályozottabb körülményeket teremteni a növények számára. A Growberry innovációja abban nyilvánul meg, hogy ezeket a megszokott eljárásokat és termesztési technológiákat próbálja meg továbbfejleszteni. Ezért hozták létre azt az egy köbméteres kísérleti egységet, képes integrálni a jelenlegi és a jövőben megjelenő környezetszabályozó technológiákat.

Hudecz Attila beszélt arról is, hogy Magyarországon a mezőgazdaság sereghajtó a digitalizáció terén. Ennek az állapotnak a javítására már indultak nagy állami kezdeményezések, de ezek mellett a kisebb gazdasági szereplők is sokat tehetnek az ügy érdekében. A Growberry ügyvezetője elmondta, hogy a következő években a klímaváltozás, a felhasználható vízkészletek csökkenése és a túlnépesedés hármasa okozta nehézségek szükségessé fog tenni egy szintlépést az agráriumban, ezért a vállalkozás célja, hogy Magyarország a technológiakutatás terén is megerősödjön, és a különféle területeken első és élenjáró országok méltó partnerévé és versenytársává válhasson. Arra a kérdésre, hogy miért nem digitalizálódik az agrárium, Hudecz Attila szerint az újdonságtól való félelem, a kutatás-fejlesztés magas költségei, valamint a technológia és a szakértelem esetleges hiánya okolható. A Growberry pedig ezekre kínál választ tanácsadási szolgáltatásokkal, bérelhető próbatermesztési lehetőségekkel és kulcsrakész megoldásokkal és az üzemeltetés biztosításával.

A Growberry ügyvezetője elmondta, hogy amíg a 2000-es évek elején Magyarország jól állt a bogyós gyümölcstermelő országok rangsorában, addig 2020-ra a lista végére kerültünk. Hudecz Attila azért hozta épp ezt a példát, mert a bogyós gyümölcsök kontrollált körülmények közötti termesztésében nagy lehetőségek vannak, így a már meglevő egységeikben is jellemzően bazsalikomot, szamócát és más bogyós gyümölcsöket szoktak termeszteni. A szakember szerint a vállalkozása azt akarja elérni, hogy az emberek ráébredjenek, hogy kontrollált körülmények között, így főleg az üvegházakban, megéri és jó minőségben, az év bármely szakában lehet előállítani zöldségeket és gyümölcsöket. A klímaváltozás kapcsán Hudecz Attila kifejtette, hogy az élelmiszerek terén egyre inkább oda kell figyelni rá, hogy minél kevesebb csomagolóanyagot alkalmazzunk. Ha viszont kontrollált körülmények között termesztünk, akkor képesek lehetünk egész évben, évszaktól függően és folyamatosan friss zöldséggel és gyümölccsel ellátni az embereket. Vagyis nem kell csomagolni. Ha ezt a zöldség- és gyümölcstermesztést a fogyasztási helyhez közel létesítjük, akkor pedig a szállítási költségekkel se kell számolnunk, ezáltal csökken a teljes élelmiszerlánc hulladéktermelése és szénlábnyoma.

Hudecz Attila végül kifejtette, hogy a Growberry által kifejlesztett, READY névre keresztelt rendszert azért éri meg a termelőknek kipróbálnia, mert minimális kockázattal próbálhatják ki az ötleteiket, legyen szó új palánták kipróbálásáról, a már meglevő növények hozamának maximalizásáról, a növények hatóanyag-tartalmának optimalizásáról, vagy új technológiák fejlesztéséről, alkalmazásáról. Az ügyvezető szerint ezeknek az ötleteknek a kipróbálásával a gazdák megalapozott, adatokkal és kísérletekkel alátámasztott döntéseket hozhatnak a növénytermesztés során, ami kihatással lehet a gazdálkodás átláthatóságára és kiszámíthatóságára, összességében pedig hozzájárulhat egy fenntarthatóbb gazdálkodás megvalósításához.

A Portfolio Agrárium 2020 konferenciáról eddig megjelent cikkeink:

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?