2023. szeptember 22. péntek Móric
Fordulat a tőzsdén? A pánik után ismét erősödnek a terményárak

Fordulat a tőzsdén? A pánik után ismét erősödnek a terményárak

agrarszektor.hu
A koronavírus-járvány alaposan elbizonytalanította a tőzsdét is, de a pánik lecsengőben, a gabonaárak visszarendeződtek. A világ lassacskán belátja, hogy van elég búza minden térségben. Nem ez a helyzet az olajos magvak esetén, ahol a kereslet földrajzilag messze esik a kínálattól, és az olajárak zuhanása is negatívan befolyásolta az értéküket.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A párizsi MATIF-on visszarendeződtek a korábbi búzaárak, miután 10 százalékos kilengést produkáltak a koronavírus okozta sokk miatt. Február 22-én még 15 hónapos csúcsán állt a gabona jegyzése, 198 eurót ért a malmi búza, most pedig már ismét közelítünk e felé az árszint felé.

Decemberben már érződött a kibontakozó járvány hatása: megnőtt a kereslet a lisztre, amit az euró fokozatos leértékelődése a dollárral szemben szintén támogatott - írja a topagar.com.  Az európai búza márciusi leszállítására azóta is nagy az igény a világpiacon. Kérdéses azonban az áprilisi piac. Elemzők ezért arra intenek, hogy ez a felívelő pálya megtörhet. Pedig áru elvileg van a  piacon, hiszen Oroszország 35 millió tonnát tudna értékesíteni rendkívül olcsón, de Európában (leginkább Franciaországban) is 32 millió tonna az eladható mennyiség. Az orosz fizetőeszköz az európainál is kevesebbet ér, mivel a nyersolaj árának esése érzékenyen érintte Oroszországot.

EZ IS ÉRDEKELHET

Olaj- és fehérjenövényből is elegendő van a világpiacon, de a kereslet és kínálat földrajzi elhelyezkedése sokkal kedvezőtlenebb Európa számára, mint a kalászos gabonák esetén. A biodízel legnagyobb felhasználójának, Németországnak elemi érdeke, hogy az áruk legalább Európán belül szabadabban mozoghassanak. A repce ára nagy zuhanásban van, és nem látni, hogy megváltozna ez a trend. Február 18-án még több mint 403 eurót ért egy tonna repce a MATIF-on, egy hónappal később pedig már csak 336-ot, 17 százalékot esett. A mélypont óta már itt is megfigyelhető egy kis visszarendeződési kísérlet, de bizonytalan, hogy ez mennyire tartós folyamat.

Az Európai Bizottság javaslata szerint  a repce biodízelként való mező- és erdőgazdasági hasznosítását minden adóügyi eszközzel támogatni kell. Azon túl, hogy a biodízel hozzájárulna az EU dekarbonizációs céljainak eléréséhez, gyártásakor fehérjedús, GMO-mentes repcedara keletkezik, ami értékes kincs a takarmányozásban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?