Vészjósló előrejelzés: egyelőre hiába várják a májusi esőt a magyar gazdák

Vészjósló előrejelzés: egyelőre hiába várják a májusi esőt a magyar gazdák

agrarszektor.hu
Az elmúlt tíz nap esői, záporai, zivatarai sokfelé nem hozták meg a kívánt mennyiségű csapadékot az aszály sújtotta földekre. Ami esett, az is többszöri, kis mennyiségekből jött össze, a szél és napsütés hamar felszárította a felszínt, így csak igen kevés nedvesség hasznosulhatott. Sajnos a következő tíz napra szóló előrejelzések még ennyi csapadékkal sem kecsegtetnek, május közepéig az aszály fokozódására kell készülni.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A múlt hét elején a megelőző időszakhoz képest csapadékosabbra fordult időjárásunk - írja a met.hu. A déli, délnyugati tájakon valamint az északkeleti határszélen 20-40 mm közötti mennyiség hullott, ami már számottevően enyhítette, illetve megszűntette az aszályt, bár a földeknek ennél is többre lenne szüksége. Ugyanakkor az északi országrészben többfelé, illetve Körösszakál térségében csak a csapadék esélye nőtt meg, de végül csak 1-2 mm, néhol ennyi sem esett. A kis területen belüli nagy eltéréseket a csapadékmennyiségben a gyakori záporos jelleg okozta. Az ország nagy részén az elmúlt tíz nap során is kevesebb esett, mint a sokéves átlag, az elmúlt 30 napot tekintve pedig mindenhol negatív a mérleg, jellemzően 10-35 mm hiányzik az átlaghoz képest is.  

A talajok felszín közeli, felső 20 cm-es rétegének vízellátottsága sokat javult a múlt hét eleje óta, de a legtöbb helyen még mindig száraz a talaj, a növények számára hasznosítható víztartalom kevesebb, mint 40%-át tartalmazza. Csak a már említett délnyugati valamint északkeleti tájakon jobb a helyzet. A felső 50 cm nedvességtartalma pedig a Kisalföldön illetve Budapest tágabb környezetében a kritikus 40%-ot sem éri el. Ebben a rétegben csak kevés helyen hoztak javulást az elmúlt időszak esői, záporai, jellemzően 20 cm alá már nem jutott a nedvességből. A fél méternél mélyebb rétegek vízellátottsága még jónak mondható, bár folyamatos nedvesség vesztés figyelhető meg itt is. 

Forrás: MTI/Sóki Tamás

Szántóföldi növényeink állapota most az elmúlt tíz nap csapadékmennyiségének függvényében alakul. A sokfelé már a kalászhányás fenológiai fázisában lévő őszi kalászosok valamint a virágzó repce fejlődésük ezen szakaszában igényelnék a legtöbb nedvességet. Ahol 10 mm-t sem érte el a csapadék mennyisége, és a talajok vízgazdálkodása is rosszabb, gyengén fejlettek az állományok. A napraforgó, a kukorica és a burgonya vetése a legtöbb helyen már befejeződött, a csírázáshoz illetve keléshez szintén nedvességre van szüksége a növényeknek, amit sokfelé nem vagy nem elegendő mennyiségben kaptak meg. A csapadékosabb, nedvesebb idő viszont a kórokozók elszaporodását segítette. A gyümölcsfák többsége már elvirágzott, több fajtánál már jelen van a termés kezdemény, a korai cseresznye már színeződik is. Virágozni kezd a bodza, és az akác is bimbós állapotban van. 

Jövő hétfőig egyre melegebb, jellemzően száraz időben lesz részünk, a napsütést többnyire fátyolfelhők zavarják majd. Gyenge esők, záporok csak kevés helyen fordulhatnak elő szombat estétől vasárnap délig. A szél péntektől átmenetileg mérséklődik, majd vasárnap többfelé megélénkül, hétfőn már meg is erősödik. A talajok minden rétegének további száradására kell számítani. A maximumhőmérséklet a pénteki 20-25 fokos értékekről vasárnapra már 25-30 fokra emelkednek. Hétfőn este egy igen erős hidegfront éri el északnyugat felől a Kárpát-medencét kedd délutánig erős, többfelé viharos széllel. A hőmérsékletben nagy különbségek alakulnak ki az ország északnyugati és délkeleti részei között, majd a front mögött keddre mindenütt 20 fok alá esik vissza a hőmérséklet. Számottevő csapadék azonban ezzel a fronttal sem érkezik, csak szórványosan várhatók záporok, heves zivatarok. Így az előttünk álló egy hétben az ország nagy részén sajnos egyáltalán nem valószínű csapadék, ami a már két hónapja tartó aszály fokozódásához vezet.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?