Aggasztó a helyzet: komoly akadályokba ütközik az aratás Békés megyében

Aggasztó a helyzet: komoly akadályokba ütközik az aratás Békés megyében

MTI
Az őszi árpa betakarításával a szokásosnál később ugyan, de megkezdődött az aratás Békés megyében. Egyes belvizes területeken a munkálatok nagy nehézségekbe ütköznek, és gond lehet a termény minőségét jelző hektolitersúllyal is - tájékoztatta közleményében a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Békés megyei igazgatósága az aratási koordinációs bizottság üléséről az MTI-t.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Őszi árpát Békésben 23 ezer 722 hektáron vetettek, eddig a terület 20 százalékán végeztek a munkával, a termésátlag 4,5 tonna hektáronként. Kozsuch Kornél bizottsági elnök, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei alelnöke az ülésen elmondta, hogy egyelőre nagy szórást tapasztalnak a megye különböző részein a termésátlagot illetően. Van olyan terület, ahol még áll a belvíz az árpatáblákon. Ahol nincs nagy termésátlag, ott a termény minőségét jelző hektolitersúly is probléma. A sok csapadék a fuzárium fertőzöttséget nem befolyásolta, raktározási problémákkal a gazdáknak egyelőre nem kell számolniuk - tette hozzá. 

Őszi búzát 89 ezer 181, őszi káposztarepcét 17 ezer 868, tritikálét 3 ezer 402, rozst 149 hektáron vetettek Békésben. Ezek aratása még nem kezdődött el. 

Tóth János, a Békés Megyei Kormányhivatal agrárügyi főosztályának vezetője az ülésen elmondta: tavaly 31 ezer hektárra 918 kárbejelentés érkezett hozzájuk, az idén ez a szám már eléri 27 ezer hektárt. A károk 85 százaléka aszálykár, 10 százaléka felhőszakadás miatti kár, a maradék 5 százalék fagy, belvíz és jégeső okozta kár.

Címlapkép forrása: MTVA/Bizományosi: Oláh Tibor

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?