Milliárdos támogatást kapnak a magyar zöldségtermesztők: így juthatnak hozzá

Milliárdos támogatást kapnak a magyar zöldségtermesztők: így juthatnak hozzá

agrarszektor.hu
Megjelent a zöldségnövény termesztés átmeneti támogatását is tartalmazó AM-rendelet. A támogatást 1200 millió forint keretösszeggel hirdette meg az agrártárca.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A támogatási rendelet a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében a mezőgazdasági ágazatban a koronavírus világjárvány okozta gazdasági problémák kezelését célzó többletforrás biztosításáról szóló 1196/2020. (IV. 30.) Korm. határozat alapján jelent meg - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az AM-rendelet a zöldségnövény-termesztőket is érinti, a zöldségnövény-termesztés átmeneti támogatását ugyanis 1200 millió forint keretösszeggel hirdette meg az agrártárca. A támogatás alapja: a kérelmező zöldségtermelők 2019. évi egységes területalapú támogatási iránti kérelmében szereplő és a 9/2015. (III. 13.) FM rendelet 3. mellékletében és a 27/2020 (VI. 22.) AM rendelet 1. mellékletében felsorolt zöldségnövények Kincstár által megállapított területe, továbbá fűtött növényházas zöldségnövény- vagy gombaházas termesztés esetén a NAK által igazolt fűtött növényház vagy gombaház teljes területe képezi.

A támogatás mértéke a fűtött növényházban termesztett zöldségnövény-kultúrák esetében 500 ezer forint/hektár, gombaházban történő gombatermesztés esetén 1,5 millió forint/hektár, míg a szántóföldön termesztett zöldségnövényeknél 35 ezer forint/hektár. Az egyes támogatható zöldségnövények felsorolását a rendelet 1. melléklete tartalmazza. A szántóföldi zöldségnövények támogatási összegének meghatározása figyelembe veszi az adott zöldségnövény termesztésére fordított erőforrások mértékét is, amit a NAK és a FruitVeB szakmai javaslata alapján meghatározott szorzószámok formájában rögzít a rendelet. Ennek megfelelően, például ha a mellékletben szereplő szorzószám 2, akkor az adott kultúra hektáronkénti támogatása 2x35 ezer forint, azaz 70 ezer forint lesz.

A fűtött növényházas zöldségnövény- és a gombaházas termesztés esetén a támogatást kérelmező zöldséghajtató kertészeknek, illetve gombatermesztőknek a - NAK által kiadott útmutató alapján - kitöltött űrlapot legkésőbb 2020. július 15-éig kell elektronikusan megküldeniük a NAK részére a támogatás igénybevételéhez szükséges igazolás kiállítása érdekében. Az űrlap beküldésére a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara E-iroda felületén van lehetőség.

A rendelet szerint támogatásra jogosult az a fűthető növényház, amely: olyan, zöldségnövény-termesztéssel hasznosított zárt termesztő berendezés, amely fényáteresztő burkolattal fedett, minimum 4 méteres vápamagassággal, 20 Celsius-fok hőmérséklet-különbség áthidalására alkalmas fűtéssel rendelkezik és az egy szerkezeti egységbe tartozó alapterületének nagysága eléri az ezer négyzetmétert. Támogatható az a gombaház, mely olyan zárt termesztő berendezés, amely szigetelt műanyagburkolattal fedett fűtéssel, klímaszabályozással, legalább nyolcvan százalékos páratartalom biztosítására alkalmas párásító berendezéssel rendelkezik, és az egy szerkezeti egységbe tartozó termesztő felületének nagysága eléri a 0,07 hektárt.

A beküldött adatok valódiságát a NAK illetékes megyei munkatársai helyszíni szemle keretében ellenőrzik majd és hagyják jóvá a véglegesített űrlap és a helyszínen készített fényképek központnak történő megküldésével. A NAK központ összesíti a beérkezett adatokat és a rendeletben meghatározott tartalommal az összesített adatállományt - a kérelmező egyidejű értesítése mellett - legkésőbb 2020. augusztus 14-éig megküldi elektronikus úton a Magyar Államkincstár részére.

A támogatási kérelem 2020. július 13. és július 27. között elektronikus úton, ügyfélkapus azonosítást követően az erre a célra rendszeresített elektronikus űrlapkitöltő felületen keresztül nyújtható be a Magyar Államkincstárhoz. A rendelet értelmében egy kérelemben nyújtható be, ha egy kérelmező mind szántóföldi zöldségtermeléssel, mind fűtött növényházi zöldségtermeléssel, mind gombaházzal rendelkezik. Ezen támogatási program alapján, az előzetes számítások szerint összesen mintegy 15-20 ezer zöldség- és gombatermelő vállalkozás vehet igénybe támogatást. A kérelmező a támogatással kapcsolatos minden iratot az odaítélést követő tíz évig köteles megőrizni. Ugyan kicsi a valószínűsége, mert a fűtött növény- és gombaházak általában kivett területeken épülnek, de amennyiben azok területére SAPS támogatást vettek igénybe a 2019. évi egységes kérelemben, úgy a kettős finanszírozás elkerülése érdekében annak területe levonódik a szántóföldi zöldségtermelés 2019. évi támogatható területi adataiból.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?