Már folyamatban van a nitrátrendelet módosítása: ezek lesznek a legnagyobb változások

Már folyamatban van a nitrátrendelet módosítása: ezek lesznek a legnagyobb változások

agrarszektor.hu
A nitrátrendelet módosítása folyamatban van, és hamarosan része lehet a pentozánhatás kivédésére szolgáló lehetőség.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) immár két éve kezdeményezte a nitrátrendelet módosításának szükségességét, különös tekintettel az alábbi szabályzókra:

  • trágyakijuttatás tilalmi idejének felülvizsgálata nitrogén érzékeny területeken,
  • nitrátérzékeny területekre vonatkozó nitrogén-hatóanyag határértékének felülvizsgálata,
  • szervestrágya beltartalmi értékeinek aktualizálása.

EZ IS ÉRDEKELHET

A módosítást nehezíti, hogy jelenleg tartanak a KAP-tárgyalások és egyéb területeken is az uniós egyeztetések. Hiába fontos a rendelet módosítása, mindet kutatásokkal kell alátámasztani, melyek megmutatják, hogy a tervezett változtatás nem vezet-e a vizek minőségének romlásához. Az Európai Bizottság a korábbi egyeztetések során kifejezetten kérte Magyarországtól a vizek állapotát javító intézkedések bemutatását, melyekre nem került sor. A jelenlegi módosítás tehát a kötelezettségszegési eljárás haladéktalan megindítását vonná maga után.

Fentiekre tekintettel a rendelet módosítására akkor kerülhet sor, ha az összes szükséges alátámasztó kutatás elkészül, ami folyamatban van. Amennyiben a kutatási eredmények igazolni fogják a gazdálkodók érdekeit szolgáló szakmai javaslatainkat, úgy a Bizottság jóváhagyásával megtehetők a szükségesnek ítélt változtatások. A nitrátrendelet módosítása fentiektől függetlenül folyamatban van, hamarosan rész lehet a pentozánhatás kivédésére szolgáló lehetőség - azaz többlet nitrogén kijuttatása -, alkalmazása nem korlátozódik csak bizonyos gyengébb minőségű talajjal rendelkező egységekre. Ez ellen kifogás Bizottság részéről nem érkezett.

 

Címlapkép forrása: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?