Már folyamatban van a nitrátrendelet módosítása: ezek lesznek a legnagyobb változások

Már folyamatban van a nitrátrendelet módosítása: ezek lesznek a legnagyobb változások

agrarszektor.hu
A nitrátrendelet módosítása folyamatban van, és hamarosan része lehet a pentozánhatás kivédésére szolgáló lehetőség.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) immár két éve kezdeményezte a nitrátrendelet módosításának szükségességét, különös tekintettel az alábbi szabályzókra:

  • trágyakijuttatás tilalmi idejének felülvizsgálata nitrogén érzékeny területeken,
  • nitrátérzékeny területekre vonatkozó nitrogén-hatóanyag határértékének felülvizsgálata,
  • szervestrágya beltartalmi értékeinek aktualizálása.

EZ IS ÉRDEKELHET

A módosítást nehezíti, hogy jelenleg tartanak a KAP-tárgyalások és egyéb területeken is az uniós egyeztetések. Hiába fontos a rendelet módosítása, mindet kutatásokkal kell alátámasztani, melyek megmutatják, hogy a tervezett változtatás nem vezet-e a vizek minőségének romlásához. Az Európai Bizottság a korábbi egyeztetések során kifejezetten kérte Magyarországtól a vizek állapotát javító intézkedések bemutatását, melyekre nem került sor. A jelenlegi módosítás tehát a kötelezettségszegési eljárás haladéktalan megindítását vonná maga után.

Fentiekre tekintettel a rendelet módosítására akkor kerülhet sor, ha az összes szükséges alátámasztó kutatás elkészül, ami folyamatban van. Amennyiben a kutatási eredmények igazolni fogják a gazdálkodók érdekeit szolgáló szakmai javaslatainkat, úgy a Bizottság jóváhagyásával megtehetők a szükségesnek ítélt változtatások. A nitrátrendelet módosítása fentiektől függetlenül folyamatban van, hamarosan rész lehet a pentozánhatás kivédésére szolgáló lehetőség - azaz többlet nitrogén kijuttatása -, alkalmazása nem korlátozódik csak bizonyos gyengébb minőségű talajjal rendelkező egységekre. Ez ellen kifogás Bizottság részéről nem érkezett.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?