Súlyos ökotévhitről rántotta le a leplet a magyar gazda: ez máshogy sosem fog menni

Bõle István
"Állattenyésztés nélkül lehetetlen a növényi alapú egészséges élelmiszereket termelni" - jelentette ki az Agrárszektornak Hubai Imre Csaba a Nagykunsági Ökoszövetkezet alapítója és vezetője. A berekfürdői székhelyű családi gazdaság kategóriájában talán a legnagyobb területen működik Magyarországon, évről évre 26-27 féle növényt vetnek és aratnak, közöttük olyan ritkaságokat is, mint a barna mustár, a barna len vagy éppen a máriatövis. Az ökogazdaság a demeter búzát és más szántóföldi terményeit szinte kizárólag külföldre értékesíti. Állattenyésztésükben vannak mangalicák, juhok, bivalyok, szürkemarhák, és saját húsfeldolgozóval is rendelkeznek.

Agrárszektor 2022 konferencia

Közeleg az év nagy agráreseménye, a jubileumi Agrárszektor Konferencia 

Tizedik alkalommal rendezi meg az idén a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseménynek számít a hazai agráriumban. A november 30-december 1-jei jubileumi eseménynek a siófoki Hotel Azúr szálloda és konferenciaközpont ad otthont. A konferencia valamennyi olyan fontos agrártémával foglalkozik, amely hosszú távon is döntő hatást gyakorolhat az agrárgazdasági szereplők tevékenységeire. A rendezvény az agrárium valamennyi résztvevőjének – a mezőgazdasági termelőknek, az élelmiszerfeldolgozóknak, a gazdálkodókat kiszolgáló szolgáltatóknak és a kereskedőknek – hasznos és naprakész információkat nyújthat, akik az államigazgatási, a vállalati-üzleti és az érdekképviseleti szféra csúcsvezetőtől hallhatnak színvonalas szakmai előadásokat és kerekasztal-beszélgetéseket. Ne mulassza el, és jöjjön el a Portfolio Csoport siófoki Agrárszektor Konferenciájára november 30-december 1. között! 

A berekfürdői székhelyű családi gazdaság története egészen pontosan 1989. november elsején kezdődött. Ezen a napon kezdték el építeni azt az 1800 négyzetméteres fóliaházat, amelyben hajtatott zöldségeket és virágzöldet termesztettek az első pillanattól bio módszerekkel. Ehhez társult még a kezdettekkor 2 hektárnyi szántóterület is. A kárpótlási licitek után lényegesen nagyobb területhez jutott az induló gazdaság és már búza, napraforgó és különféle gyógynövények is bekerültek a termékskálájukba. Ezek értékesítése során kerültek kapcsolatba német kereskedőkkel, azok javaslatára váltottak a biodinamikus módszerre.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. 

A lényege az, hogy az egész gazdaság egységes egészet képez - avatta be a részletekbe az Agrárszektort Hubai Imre Csaba. Ezt a közös organizmust nem csak a háziállatok és a termesztett növények alkotják, de a táj elemein túl (legelők, erdők, vadon élő állatok, rétek) beletartozik a tágabb környezet is. A gazdálkodó a növénytermesztés és az állattenyésztés megtervezésekor figyelembe veszi a kozmikus ritmusokat is. Az ökoszövetkezet az emberi és állati fogyasztásra alkalmatlan növényi részeket is hasznosítja. A komposzt érlelése közben és a termőföldre történő kijuttatás előtt különféle gyógynövényekkel kezeli. Ma már évről évre 26-27 féle növényt vetnek és aratnak, közöttük olyan ritkaságokat is, mint a barna mustár, a barna len vagy éppen a máriatövis. Az értékes komposzt készítéséhez az állattartásban a kérődzők a legfontosabbak, ezért is tartanak a Berekfürdő melletti pusztán szarvasmarhákat (főként szürke marhákat), bivalyokat és juhokat. A háromszáz anyakoca fele mangalica.

Hubai Imre Csaba az Agrárszektornak elmondta, hogy a jövedelmezőség záloga a gazdaságuk filozófiája szerint, hogy a teljes termelési folyamatot, a szántóföldtől az asztalig az üzemen belül kell elvégezni. Ez persze igencsak sok kézimunkát igényel. Munkaerő gondjaik most sincsenek, sőt, több jelentkezőt tartanak nyilván. Ugyanis a dolgozók látják az egészséges környezetet és azt, hogy ebben a szövetkezetben nincsenek jelen a kemikáliák okozta veszélyforrások. Nem az automatikus munkavégzés, hanem az együttgondolkodás a garanciája a minőségi termelésnek. Természetesen az alkalmazottak anyagilag is érdekeltek abban, hogy csak kiváló minőségű termékek kerüljenek ki a kezük alól. 

A gazdaság része az ország első bioszállodája Karcag központjában, amihez egy biobolt is kapcsolódik. Már három bioétteremben is kínálják a saját alapanyagokból készült ételeket. Pékségük, olajfeldolgozójuk, vágóhidjuk termékeit, gyógyhatású készítményeiket 30-32 partnerüknek szállítják rendszeresen. Állandó standjuk van a fővárosi biopiacon is. Jelentős a közvetlen exportjuk is. A vetésszerkezetet a rendszeres megrendelőikkel való konzultációk után véglegesítik.

A Nagykunsági Ökoszövetkezet tervei között szerepel az állattartó telepeinek a korszerűsítése, az őrlés üzemen belüli megoldása a lisztes termékeknél. Szeretnék minél előbb megoldani a tönköly búza és a napraforgó melléktermékeinek állati takarmánnyá való feldolgozását is. Várhatóan belátható időn belül baromfi és nyúl ágazattal bővül az állattenyésztésük. Felmérésük szerint a közvetlen környezetükben is nőnek az igények az ilyen húsfélék iránt, az ilyen alapanyagok feldolgozására már alkalmas a vágóhidjuk felszereltsége is. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. alkalommal az idei év végén
Budapest Economic Forum 2022
Jön a legjelentősebb hazai makrogazdasági konferencia
Portfolio Future of Finance 2022
Új konferencia a teljes magyar pénzügyi szektor számára
EZT OLVASTAD MÁR?