A körtefa metszése kezdőknek: az öreg körtefa metszése mikor szükséges, hogyan csináljuk?

A körtefa metszése kezdőknek: az öreg körtefa metszése mikor szükséges, hogyan csináljuk?

agrarszektor.hu
Így történik egy öreg körtefa metszése permetezése: egy körtefa metszése kezdőknek nem kis feladat, tanuljuk meg együtt, a körtefa metszése mikor, hogyan szükségeltetik!

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A körtefa metszése minden évben fontos feladat, ha azt akarjuk, hogy a korona megfelelő méretű és formájú legyen, így elérhesse a legnagyobb terméshozamát. Cikkünkben bemutatjuk, hogy néz ki a körtefa metszése után annak ideális alakja és milyen eszközökkel érjük el a megfelelő fejlődést; mindemellett irányt mutatunk, hogyan történik a körtefa metszése kezdőknek, haladóknak egyaránt. Mutatjuk, a körtefa metszése permetezése miért fontos és milyen problémákkal kell számolnunk, ha elmulasztjuk azokat!

Miért fontos a körtefa metszése?

A gyümölcsfák metszése már egészen fiatal koruktól kezdve kiemelt fontosságú: befolyásolni kell a koronát, hogy az egyenletesen nőjön, a főágak ne érintkezzenek egymással, emellett a lomb sűrűségét is megfelelően karban kell tartanunk, hogy a körtefa metszése után minden termést egyformán érjen a meleg és a fény, a körtefa koronája szellős maradjon. Az körtefa metszése számos célt szolgál, többek között akadályozza a betegségek kialakulását és azok terjedését, illetve kezelhető méretűvé, tömörségűvé, könnyen szüretelhetővé teszi a koronát.

A fiatal körtefa ideális alakja, mérete

A fiatal körtefa metszése nagyon fontos a későbbi korona kialakítása céljából. A körtefa metszése legelőször az ültetéssel egyidőben történjen, a fa magasságát a talajtól számítva 80-100 centiméterre állítsuk be, ez ideális magasság lesz a későbbiekben is. A kifejlett körtefa koronája szétterülő, kerekded, maximum 5 méteres magasságú és szellős, a napfény könnyen átjárja a belső gyümölcsöket is. Ha a facsemetének már több, a talajszinttől kevesebb, mint 50 centiméterre lévő elágazása van azokat távolítsuk el, illetve metsszük le a 60°-nál kisebb szöget bezáró ágakat is. Késztessük a koronát még fiatal korában erőteljes elágazásra, a cél a sudaras elrendezés kialakítása!

A körtefa metszése kezdőknek: az öreg körtefa metszése mikor szükséges, hogyan csináljuk?

A körtefa metszése mikor történjen?

A körtefa metszése a tél végén, tavasz elején történjen, mindenképpen még rügyfakadás előtt. Ha túl korán történik a körtefa metszése, a fa túlzott vegetatív növekedésnek indul, illetve fagyási sérüléseknek teszi ki a körtefa ágait. A körtefa metszése mindemellett koronaalakítás céljából történhet tavasszal, nyáron is: ezek könnyű metszések, amelyek korában tartják a burjánzó koronát, segítenek a fa energiáit helyes irányba terelni. Ügyeljünk rá, hogy a körtefa metszése még a nyár dereka előtt történjen meg, utána semmiképp, ugyanis az már rossz hatással van a termésre.

A körtefa metszése kezdőknek

A körtefa metszése során a sudaras elrendezés kialakítására és megtartására törekszünk: a sudár a fa középső, domináns ága, amelyet másodlagos vezérágak fognak közre. A körtefa ágai eredendően fölfelé törekednek, ezzel jellegzetes, oszlopszerű koronát alakítanak ki. A vízszintes terebélyesedés később alakul ki, amikor a körtefa termései növekedni kezdenek, ezzel lehúzzák a termőágakat. A sok körte olyan súlyos is lehet, hogy vízszintesre húzza a körtefa ágait!

A vízszintes terebélyesedésre rásegíthetünk mi magunk is: húzzuk vízszintes pozícióba az ágakat, majd kössük azokat földbe vert karókhoz kipárnázva, hogy a gally ne sérüljön (használhatunk súlyokat is). Érjünk el minimum 60°-os szöget a sudár és az ágak közt - ha ez sehogy sem jön össze, váljunk meg az ágtól! Ha a körtefa koronáját így alakítjuk ki, akkor azt a jövőben könnyű lesz metszeni, permetezni, szüretelni. A körtefa metszése során fontos a körtefa tövéből előtörő sarjhajtások, illetve a domináns ágakon megjelenő, függőleges, terméketlen vízhajtások eltávolítása is, amelyeknek kifejlesztésébe a körtefa csak feleslege energiákat ölne.

A körtefa metszése kezdőknek: az öreg körtefa metszése mikor szükséges, hogyan csináljuk?

Az öreg körtefa metszése

A körtefa leggyakoribb betegségei közé tartozik a tűzelhalás, amely egy baktérium okozta súlyos betegség, jellemző lehet az öreg körtefákra. Egy-egy öreg körtefa metszése során törekedjünk arra, hogy a beteg, tűzelhalással érintett részeket metsszük le a lehető legkisebb veszteséget okozva a fának. A károsodott részek eltávolítását kísérje egy visszafogott koronaritkító metszés, hogy a fa jobban szellőzhessen. A körtefa ifjító metszése is elvégezhető, ha egyes részei már nagyon öregek, nem teremnek: ekkor egy viszonylag nagyobb területet távolítsunk el a körtefa metszése során, hogy teret nyissunk az újabb hajtásoknak.

A körtefa metszése milyen eszközökkel ajánlott?

  • fiatal fáknál: mellévágó olló (metszőolló)
  • idősebb fáknál: mellévágó olló + ágvágó, ágfűrész, kacorkés, láncfűrész

Védekezés a körtefa betegségei ellen

A körtefa leggyakoribb betegségei a következők:

  • tűzelhalás;
  • monília;
  • rozsda;
  • lisztharmat;
  • varasodás;
  • mikoszferellás foltosság.
A körtefa metszése kezdőknek: az öreg körtefa metszése mikor szükséges, hogyan csináljuk?

E betegségek ellen minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy védekezhessünk. Fontos a télvégi/koratavaszi metszés, az elhalt, illetve beteges részek eltávolítása és az előző évről megmaradt, betegséget hordozó gyümölcsmúmiák leszedése, elégetése is. A körtefa metszése mellett kiemelt fontosságú a fa védelmi rendszerének felépítésében a körtefa permetezése is, ami történhet kórokozók és kártevők, például levéltetvek ellen egyaránt.

A körtefa permetezése mikor ajánlott?

A koratavaszi lemosó permetezés mindenképpen jót tesz a körtefa egészségének: ez a permetezési módszer csökkenti vagy teljesen megszünteti az előző évről áttelelt kórokozók mértékét. Ha eddig nem ismert betegség jelenik meg körtefánkon, minden esetben próbáljuk a betegséget csírájában elfojtani!

Körtefa metszése YouTube videók segítségével

A körtefa metszése kezdőknek, haladóknak egyaránt okozhat fejtörést a leírtak ellenére is. Ebben az esetben javasoljuk, hogy vegyünk igénybe képi vagy videós segítséget. A körtefa metszése YouTube videók tucatjainál mutatja be a vizuális típusok számára, hogyan néznek ki a vízhajtások, milyen a körtefa ideális, sudaras elrendezése! Fontos: tájékozódjunk megfelelően, mielőtt szakszerűtlen módon belefogunk egy körtefa megmetszésébe!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03