Egyre több lengyel termelő hozza meg ezt a döntést: tudhatnak valamit?

Egyre több lengyel termelő hozza meg ezt a döntést: tudhatnak valamit?

agrarszektor.hu
Már 7500 hektáron termesztenek körtét Lengyelországban, ami az utóbbi 3 évben 11%-os növekedést jelent. Ezzel párhuzamosan kifejezetten rossz állapotba került az országban az almatermesztés.

24% a tavaszi agrár konferenciákra, csak decemberben!

Jövő márciusban találkozunk az Agrárium 2024 konferencián, májusban pedig két új rendezvénnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az Agrofood és Agrofuture! Regisztráljon most 24% kedvezménnyel! Részletek és regisztráció: https://www.portfolio.hu/rendezvenyek/agrar oldalon.

Az utóbbi három évben 11%-kal, 7500 hektárra nőtt a körte termőterülete Lengyelországban. Ezzel pedig megfordult az elmúlt évtizedre jellemző, hosszú ideig tartó folyamatos zsugorodás. Ez még mindig jelentősen, csaknem 40%-kal marad el a 10 évvel ezelőtti területtől, de tagadhatatlan, hogy a csökkenő tendencia megfordult - írta meg a FruitVeB.

Egyre több almatermesztő dönt a diverzifikálás mellett, és az alma mellé a körtét választja kiegészítő kultúraként. A körte igényes növény, és a termelőket az utóbbi években egyáltalán nem ösztönözték arra, hogy folytassák termesztését, viszont az utóbbi években megváltozott a piaci helyzet, főleg amiatt, hogy a lengyel almatermesztés  meglehetősen rossz állapotba került. A körte termesztésére történő átállás nem egyszerű, főleg, mivel jó talajt igényel, az eddigi tapasztalatok szerint Lengyelországban a legnagyobb növényegészségügyi kihívást pedig a Pseudomonas syringae baktérium jelenti.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
Agrárium 2024
Most decemberben még 24% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?