Meglepő eredmények: a nehézségek ellenére is jók lettek az idei termések

Meglepő eredmények: a nehézségek ellenére is jók lettek az idei termések

agrarszektor.hu
Az idei év kihívásai ellenére a szántóföldi növénytermesztés eredményei kifejezetten kedvezően alakultak, az 2020-as kukoricahozammal egy történelmi rekordunk is megdőlt, közölte Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkárra a Betakarítási Koordinációs Bizottság 2020. november 27-i ülését követően.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az idei év újra komoly kihívásokkal állította szembe a hazai szántóföldi növények termelőit. Az extrém időjárási feltételek közül idén a több hónapig tartó tavaszi aszály és a nyári heves esőzések emelhetők ki. A nehézségeket az időjárás mellett a koronavírus okozta fennakadások is súlyosbították, sorolta az államtitkár. Feldman Zsolt elmondása szerint az említett kihívások ellenére a szántóföldi növénytermesztés idei eredményei kifejezetten kedvezőek, az idei kukoricahozammal egy történelmi rekordunk is megdőlt, tudhattuk meg az Agrárminisztérium közleményéből.

December 3-án rendezi a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely idén egész napos, közel 10 órányi szakmai programot kínál online módon. Az eseményen két párhuzamos szekcióval, több mint 50 előadóval, és rengeteg témával várjuk a résztvevőket. Az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvénye egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük lesz online élőben követni az egész napos konferenciát, szavazni tudnak, illetve lehetőségük lesz networkingre és kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, a Portfolio Agrárszektor Konferenciát!

Az államtitkár az augusztus első felében sikeresen lezárult nyári aratási munkákkal kapcsolatban elmondta, hogy a legnagyobb területen termesztett nyári aratású szántóföldi növényünk az őszi búza, amelynek országos termésátlaga 5,37 t/ha lett, az összes termés pedig 5 millió tonna. Az idei termésátlag majdnem rekordot jelent, csak egy alkalommal fordult elő az ideinél jobb adat. Az össztermés mennyisége ugyanakkor a terület csökkenése miatt átlagosnak minősíthető. Az őszi árpa országos termésátlaga 5,65 t/ha lett. Ez a búzához hasonlóan majdnem történelmi rekord, csak egy évben volt ennél jobb eredményünk. Az összes árpatermés 1,32 millió tonnát tesz ki.

A nyári kalászosokat végül a vártnál jóval kevésbé viselte meg a tavaszi aszályos időjárás, ez a rendkívül kedvező termésátlagon is meglátszik, fogalmazott Feldman Zsolt. Az őszi káposztarepce 2,52 tonna/hektáros termésátlaga és 785 ezer tonnás össztermése viszont csökkenést mutat a korábbi időszakokhoz képest. A tavaszi időszakban tapasztalható aszályos időjárás a legjobban a repcét viselte meg. A kisebb területen termesztett nyári aratású növények eredményei az átlagosnál jobbnak minősíthetők.

Az Aratási Koordinációs Bizottság ülését követően Feldman Zsolt azt is elmondta, hogy az őszi betakarítási munkák is a befejezésükhöz közelednek. A legnagyobb területen termesztett kukorica betakarítása 2020. november 25-én országosan 96%-on állt. Országosan a kukorica termésátlaga 8,656 t/ha, amely történelmi rekordot jelent. A jelzett országos termésátlag a tavalyi értéket 7,4%-kal, az elmúlt öt év átlagát pedig 14,5%-kal meghaladja. Az adataink alapján az idei kukorica össztermés várhatóan 8,3 millió tonna körül alakulhat, ami átlagosnál nagyobb mennyiségnek számít. A napraforgó betakarítása befejeződött, 613 ezer hektárról 2,84 t/ha hozammal 1,74 millió tonna termett. A szója betakarítása is befejeződött, 59 ezer hektárról 2,72 t/ha hozammal 161 ezer tonna termett.

A gabonák nemzetközi piacokon megfigyelhető áremelkedését követve a belpiacon is emelkedtek az árak idén szeptembertől kezdve. A hazai áremelkedést a forint gyengülése erősítette. A hazai termésű gabonák exportja az őszi időszakban szokásos ütemben folyik, ugyanakkor a gabonamérlegünk stabil és minden gabonából megfelelő mennyiség áll rendelkezésre a 2020/2021-es szezonban. A jelenlegi piaci viszonyokat alapul véve exportra közel 6 millió tonna gabona kerülhet, amelyből a búza 2 millió tonna, a kukorica pedig 3,5 millió tonna körüli mennyiséget tehet ki, tájékoztatott Feldman Zsolt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13