Ettől leesik az állad: ez a növény már emaillel jelzi, ha baj van

Ettől leesik az állad: ez a növény már emaillel jelzi, ha baj van

agrarszektor.hu
Lassan itt az ideje felülvizsgálni a növények egyszerűségét illető sztereotípiákat. Hiszen az elmúlt években a növények már készítettek magukról szelfit és küldtek a környezetükről mérési adatokat egy műholdnak. Most pedig elérkezett az idő a továbblépéshez: jöhetnek az e-mailező spenótok!

A modern technológiát használó növények léte közepesen fantáziátlan tudományos-fantasztikus ötletnek tűnhet, de nem az. Elég csak Pete-re, a szelfiző páfrányra gondolni, vagy épp a műholdaknak környezeti mérési eredményeket küldő növényekre, amelyekről az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Most pedig a Massachusetts Institute of Technology (MIT) mérnökeit illeti meg az elismerés, akik nanotechnológiával elérték, hogy emailt küldjenek az általuk ültetett spenótok. Az Euronews cikke szerint a mérnökök egyfajta szenzorrá alakították a spenótot, ami így lett képes érzékelni a talajvízben az olyan, nitrogén tartalmú, aromás vegyületeket, amelyek a robbanóanyagokban is vannak. Ha a növények ilyet érzékelnek, a leveleiken található szén nanocsövekkel jelet adnak, amit leolvas egy infravörös kamera és riasztja a tudósokat.

Bár a cél ezzel alapvetően a robbanóanyagok felderítése volt, a spenótokkal kísérletező tudósok úgy vélik, ezt a módszert felhasználhatják más szennyezések vagy veszélyes környezeti tényezők esetében is. Szerintük a növények segítségével így jobban nyomon követhetik az ökológiai változásokat is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Fenntarthatóság

Szúnyogvadászokat keresnek a magyar tudósok

A lakosság segítségét kérik a kutatók - pótolhatatlan információt jelentenek az önkéntes észlelések az invazív szúnyogfajok terjedésének tudományos vizsgálatában.

KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?