Ettől leesik az állad: ez a növény már emaillel jelzi, ha baj van

Ettől leesik az állad: ez a növény már emaillel jelzi, ha baj van

agrarszektor.hu
Lassan itt az ideje felülvizsgálni a növények egyszerűségét illető sztereotípiákat. Hiszen az elmúlt években a növények már készítettek magukról szelfit és küldtek a környezetükről mérési adatokat egy műholdnak. Most pedig elérkezett az idő a továbblépéshez: jöhetnek az e-mailező spenótok!

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A modern technológiát használó növények léte közepesen fantáziátlan tudományos-fantasztikus ötletnek tűnhet, de nem az. Elég csak Pete-re, a szelfiző páfrányra gondolni, vagy épp a műholdaknak környezeti mérési eredményeket küldő növényekre, amelyekről az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

Most pedig a Massachusetts Institute of Technology (MIT) mérnökeit illeti meg az elismerés, akik nanotechnológiával elérték, hogy emailt küldjenek az általuk ültetett spenótok. Az Euronews cikke szerint a mérnökök egyfajta szenzorrá alakították a spenótot, ami így lett képes érzékelni a talajvízben az olyan, nitrogén tartalmú, aromás vegyületeket, amelyek a robbanóanyagokban is vannak. Ha a növények ilyet érzékelnek, a leveleiken található szén nanocsövekkel jelet adnak, amit leolvas egy infravörös kamera és riasztja a tudósokat.

Bár a cél ezzel alapvetően a robbanóanyagok felderítése volt, a spenótokkal kísérletező tudósok úgy vélik, ezt a módszert felhasználhatják más szennyezések vagy veszélyes környezeti tényezők esetében is. Szerintük a növények segítségével így jobban nyomon követhetik az ökológiai változásokat is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03