Bizonytalan a helyzet spárgafronton: aggódnak a német termelők

Bizonytalan a helyzet spárgafronton: aggódnak a német termelők

agrarszektor.hu
Németország spárga nagyfogyasztónak számít, ezt pedig az AMI (Agrarmarkt Informations GmbH) adatai is jól bizonyítják: a tavalyi évben az egy főre eső éves átlagos spárgafogyasztás 1,2 kilogramm volt. Ez, figyelembe véve az ország lakosainak 83 milliót meghaladó számát, közel 100 ezer tonna elfogyasztott spárgát jelent.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

A spárgafogyasztást részletesebben vizsgálva az adatokból kitűnik az is, hogy a német vásárlók a fehér spárgát részesítik előnyben, az 1,2 kg/fő/év mennyiségből 0,93 kg fehér spárga volt a tavalyi évben - írja a fruitveb.hu. Ami a kiadásokat illeti, egy német háztartás átlagosan 8,82 eurót, azaz több mint 3 ezer forintot költött egy kiló spárgára tavaly. A németországi spárgatermesztés 2020-ban 107 ezer tonnás termésmennyiséggel zárt, ami az átlagosnak mondható eredmény (2010-ben 89 ezer tonna, a 2018-a rekordévben pedig 133 ezer tonna volt a termés mennyisége, az elmúlt évtizedben ebben az e két érték közötti intervallumban mozgott a Németországban termelt spárga mennyisége). 

A vezető termelő régió Alsó-Szászország, közel 30 ezer tonnával, Brandenburg és Észak-Rajna-Vesztfália 20-20 ezer tonnával állnak a második helyen, Bajorország pedig nagyjából 15 ezer tonna spárgát állít elő egy évben. A német fogyasztók a hazai termelésű spárgát részesítik előnyben, ezt jól alátámasztja az is, hogy a belföldön termelt spárgák mintegy 85%-a a német lakosok kosarába kerül. 

A szezon indulása fogyasztók és a termelők számára is izgatottsággal teli időszak, mivel a kezdés időpontja erősen időjárásfüggő, de március végén a spárgaföldek országszerte mindenhol bíztató jeleket mutattak - ez azonban nem maradt végig így. A szedések már a 12. héten megindultak a Rajna-vidéken az értékesítés ekkor még a termelői piacokra és közvetlen a termelőtől történő vásárlásra korlátozódtak. Húsvét előtt a Németország déli részén fekvő spárgatermő körzetekben is nagy volt még a bizonytalanság, a hideg időjárás miatt a húsvétot követően számítanak az első szedésekre. Az iparági szereplők szerint azonban könnyen előfordulhat, hogyha marad a csapadékos, hideg idő, akkor a szedések csak a 15. hét közepén indulnak majd meg.

Eluralkodott a bizonytalanság 

A koronavírus-járvány az idénymunkásokat is sújtja, ezáltal kérdéses, hogy lesz-e időben érkező és elegendő számú munkás a német spárgaföldeken. A vendéglátás helyzete is komoly kérdéseket vet fel, hiszen klasszikusan nagy felvevője a spárgának Európa-szerte, azonban ha a korlátozások életben maradnak, akkor a korábban jól bevált értékesítési csatornák sem működnek majd.

A termelőket az is foglalkoztatja, hogy a megnövekedett termelési költségeiket az áraikban tudják-e majd realizálni. A távolságtartási és higiéniai szabályok betartása költségekkel jár, mivel például a szálláshelyeken is kevesebb munkást lehet elhelyezni, illetve a szállításuk is sokkal körülményesebb és drágább. Ezeket a költségeket valahol érvényesíteni kell, kérdés, hogy vajon a piac tolerálja-e majd. Ami pedig még az eddigieknél is fontosabb: elkerüli-e az egyes termelőket a fertőzés, vagy egy esetleges karanténintézkedés miatt meghiúsul a betakarítás? Ezekből a felvetésekből is jól látszik, hogy mennyi bizonytalanságot rejt az elkövetkezendő időszak, ami miatt még sokat fájhat a feje a termelőknek.

A nyugati országrészben, az Alsó-Rajna vidéken kicsit optimistább a hangulat: a tavalyihoz képest 14 nappal később indultak a szedések, ami a hidegebb időjárásnak köszönhető. Már március második hetétől kapható volt az áruházakban az ott termesztett spárga, bár hozzá kell tenni, hogy ezek a növények még fűtött termesztésből származtak. A fóliatakarású szabadföldi állományokat március végén kezdték szedni, egyelőre pedig a hozamokat és a minőséget illetően is jók a kilátások.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?