Itt áll feketén-fehéren: így drágult meg kegyetlenül a búza Magyarországon

Itt áll feketén-fehéren: így drágult meg kegyetlenül a búza Magyarországon

MTI
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) júliusi adatai szerint a mezőgazdasági termelői árak májusban átlagosan 17,4 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál, ami 1,9 százalékponttal több az áprilisi 15,5 százalékos emelkedésnél. Az AKI PÁIR friss adatai szerint Magyarországon az egy évvel korábbinál 14 százalékkal magasabb áfa és szállítási költség nélküli, átlagosan 63,9 ezer forint/tonna termelői áron kereskedtek az étkezési búzával július második hetében. A takarmánybúza 61,3 ezer forint/tonna (+23 százalék) áron forgott ugyanekkor.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A KSH májusi felmérése szerint a növénytermesztési és kertészeti termékek ára átlagosan 23,5 százalékkal nőtt egy év alatt, ami 0,2 százalékponttal magasabb az áprilisi emelkedésnél. A gabonafélék termelői árának éves emelkedése 2,4 százalékponttal 38,8 százalékosra mérséklődött. A búza felvásárlási árának 31,1 százalékos éves emelkedése májusban 7,1 százalékponttal enyhébb volt az előző havinál, míg tavaly éppen fordítva 6,8 százalékponttal mérséklődött az áresés, ahogy arról az Agrárszektor is beszámolt.

EZ IS ÉRDEKELHET

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH), az MTVA Sajtóarchívuma és az MTI friss adatai szerint az őszi búza felvásárlási ára 2021 áprilisában és májusában az elmúlt évek rekordját produkálta. Ekkor a búza tonnáját 71,2 ezer forintért adták, ami valóban kiemelkedően magas ár volt. Békés megyében kiemelkedően jó lett a búzatermés, jelenleg a takarmánybúza tonnájáért 60-62 ezer forintot adnak, az étkezésiért 64-67 ezret. Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára szerint a magas árakat az okozza, hogy fuzárium és egyéb betegség nem ütötte fel a fejét, illetve az erősen csapadékoshiányos idő miatt kevesebb kukoricatermés várható, így a takarmányigényt többen búzával elégítenék ki. Ezzel szemben Tolna megyében, ahol a csapadékhiány miatt vegyes minőségű lett a termés, a termelők a takarmánybúzát 59-60 ezer, a malmi minőségű búzát 60-70 ezer forint között tudják értékesíteni tonnánként.

A búza felvásárlási átlagára Magyarországon, Ft/kg (Fotó: KSH / MTVA Sajtóarchívuma / MTI)

Időközben kiderült, hogy az őszi búza és az őszi árpa aratása termésátlagrekorddal zárult, a szántóföldi növények jó hozamai ellensúlyozták a termőterület csökkenését. A hideg és csapadékos tavaszi időszak miatt az idei gabona kisebb szemű és tömegű a korábbi évekhez képest. Az Agrárminisztérium hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Feldman Zsolt elmondta, hogy őszi búzából kicsivel több mint 5 millió tonna termett. A kiugró hozamnak köszönhetően az őszi búza összhozama kisebb termőterületen is ugyanannyi lett, mint tavaly.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?