Rendesen kilőttek a termelői árak: mutatjuk, mekkora drágulásra kell számítani

Rendesen kilőttek a termelői árak: mutatjuk, mekkora drágulásra kell számítani

MTI
Döntően az élő állatok felvásárlási árának megugrása miatt három hónap enyhe mérséklődés után májusban ismét gyorsult a mezőgazdasági termelői árak növekedési üteme. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a mezőgazdasági termelői árak átlagosan 17,4 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbiaknál, ami 1,9 százalékponttal több az áprilisi 15,5 százalékos emelkedésnél

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Ezen belül az élő állatok felvásárlási ára 6,5 százalékponttal ugrott meg, 3,5 százalékkal lettek drágábbak a tavaly májusinál. Az állati termékek árának 7,3 százalékos éves emelkedése is 0,3 százalékponttal nagyobb az előző havinál. Az élő állatok és állati termékek felvásárlási ára átlagosan 4,7 százalékkal nőtt, ami 4,6 százalékponttal több az áprilisi 0,1 százalékosnál. A vágósertések árindexe 11,7 százalékponttal emelkedett, az éves összevetésű árcsökkenés az áprilisi 17,8 százalékosról 5,6 százalékra esett.

EZ IS ÉRDEKELHET

A baromfi felvásárlási ára átlagosan 9,7 százalékkal magasabb a tavaly májusinál, ami 1,1 százalékponttal több az áprilisi emelkedésnél. Ezen belül a tyúkfélék ára viszont 3,7 százalékponttal 12,7 százalékosra gyorsult, a többi baromfiféle ára 6,9 százalékkal emelkedett tavaly májushoz képest, ami 1,4 százalékponttal mérsékeltebb az előző havinál. Ugyanakkor a vágómarha éves drágulása 13,4 százalékponttal, az áprilisi 22,2 százalékosról 8,8 százalékosra szelídült, amiben benne lehet a tavaly májusi 7,8 százalékpontos emelkedés hatása is. A tej felvásárlási ára 7,5 százalékkal volt magasabb a tavaly májusinál, ami szintén jelentős, 2,6 százalékpontos élénkülés az előző hónap után. Az étkezési tyúktojás 2,2 százalékkal drágult egy év alatt, ám ez is 1,3 százalékponttal több az index áprilisi emelkedésénél.

A növénytermesztési és kertészeti termékek ára átlagosan 23,5 százalékkal nőtt egy év alatt, ami 0,2 százalékponttal magasabb az áprilisi emelkedésnél. A gabonafélék termelői árának éves emelkedése 2,4 százalékponttal 38,8 százalékosra, a zöldségféléké 1,9 százalékponttal 4,4 százalékra fékeződött. A búza felvásárlási árának 31,1 százalékos éves emelkedése májusban 7,1 százalékponttal enyhébb volt az előző havinál, míg tavaly éppen fordítva 6,8 százalékponttal mérséklődött az áresés. A kukorica ára 48,8 százalékkal emelkedett egy év alatt, még 1,4 százalékponttal jobban, mint áprilisban. A zöldségfélék között a paradicsom felvásárlási átlagára a KSH adatai szerint 7,7 százalékkal alacsonyabb a tavaly májusinál, hasonlóképp az áprilisi 7,8 százalékhoz. Az uborka drágulása viszont 2,9 százalékponttal 32,5 százalékosra erősödött. A vöröshagyma árcsökkenése nagyot gyorsult 31,2 százalékkal olcsóbb, mint tavaly májusban, az áprilisi 9,3 százalékos csökkenés után. A sárgarépa 11,4 százalékkal került többe, ami 10,8 százalékpont gyorsulás az áprilisi szerény dráguláshoz képest. 

A karfiol 1,0 százalékkal drágább, de ezzel is felfelé tolja az indexet, mert áprilisban még 19,8 százalékkal olcsóbb volt az egy évvel korábbinál. A fejeskáposzta 26,3 százalékkal drágább, a fejes saláta 2,4 százalékkal olcsóbb, mint tavaly májusban volt, az előbbi 5,3 százalékponttal nagyobb, az utóbbi 7,2 százalékponttal kisebb az áprilisi indexnél. A spenót felvásárlási ára a KSH mérése szerint tavaly óta alig változott, 0,2 százalékkal alacsonyabb lett idén májusban. A gyümölcsök áresése 2,6 százalékponttal erősödött és átlagosan 3,2 százalékkal voltak olcsóbbak, mint tavaly májusban. A burgonya felvásárlási ára 20,9 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál, ami 14,2 százalékponttal kisebb csökkenés az egy hónappal korábbi adatnál.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?