Elárulta titkát a magyar kertészet: ezért kapkodnak a boltok a zöldségeikért

Elárulta titkát a magyar kertészet: ezért kapkodnak a boltok a zöldségeikért

agrarszektor.hu
Az elmúlt évtizedekben olyan sokat változtak a termesztési és gazdasági feltételek, hogy a hazai szántóföldi kertészetben csak öntözéssel és a legmodernebb készítmények alkalmazásával lehet versenyképesen termelni - derült ki azon a szabadszállási tanulmányúton, amelyet a Malagrow Kft. szervezett a Róna Mezőgazdasági Szövetkezettel. A legnagyobb üzletláncoknak is szállító Rónánál beépültek a zöldségtermesztési technológiába a biostimulátorok, amelyek nélkül már nem tudnának eredményesen gazdálkodni.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A Róna Mezőgazdasági Szövetkezet 1750 hektáron, továbbá a tagság 450 hektáros integrált területén folytat szántóföldi kertészeti növénytermesztést. Fő növényei a sárgarépa, a petrezselyem, a paszternák, a cékla, a hagymaféleségek és a csemegekukorica. A megtermelt zöldségeket a Róna Ker-Tész Kft. által feldolgozva, csomagolva szállítják a legnagyobb üzletláncoknak is. Mint Nagy József, a Róna Szövetkezet elnöke elmondta, 2001-ben a hagymájukkal lettek a Tesco beszállítói. A Lidl pedig 11 éve vásárolja a sárgarépájukat, amely már a Pennyben is kapható. Ma már mindhárom hálózatban több zöldségükkel is jelen vannak. Ahhoz, hogy az áruházláncok szállítási követelményeinek eleget tegyenek, a saját feldolgozó működtetésén túl a termesztésben is sok feltételnek meg kell felelniük a folyamatos áruellátástól a szigorú szermaradványértékekig.

Arról, hogy mit is jelent ez a gyakorlatban, Varga István, a szövetkezet kertészeti ágazatvezetője beszélt a répaföldön. A szakember elmondta, hogy a folyamatos beszállítás érdekében már áprilisban elkezdik a vetést, utána 10-14 naponta szakaszosan folytatják, 15-20 hektáron. A május közepéig tartó időszak igen kedvezőtlen a sárgarépa kelése szempontjából, és utána is az időjárási viszonyok (a hideg mellett a nyári forróságok) jelentik a legnagyobb problémát. Varga István beszélt arról is, hogy alapvetően fontos a vetésforgó alkalmazása, a jó fajták kiválasztása, a talaj-előkészítés, az öntözés, de mindez ma már nem elég. A kiszámíthatatlan időjárás következtében kritikus helyzetek állhatnak elő.

Ezek kivédésére van szükség a biostimulátorokra, amelyek 16 éve részei a termesztéstechnológiánknak. Ma már senkiben sem merül fel, hogy ne használjuk a biostimulátorokat. Parcellakísérleteink is meggyőzően demonstrálták, milyen jelentős eredményeket lehet ezekkel a termékekkel. Azokat a stresszhelyzeteket is jól lehet kezelni velük, amelyek terméskiesést ugyan nem okoznak, ám a sárgarépa kevésbé lenne szép miattuk, vagy a tenyészidőben okoznának csúszást

- mondta el Varga István.

Márpedig ezek a szempontok is nagyon fontosak az üzletláncok elvárásainak teljesítéséhez. A szövetkezetben a növénytermesztési technológia állandó részét képezik a Valagro biostimulátorok, ezek nélkül már biztosan nem termelnének, állította az ágazatvezető a hagyma- és az édesfűszerpaprika-táblák bemutatásakor is. Utóbbi terményt az Univer használja fel a tradicionális ételízesítőihez.

Malatinszki György, a Malagrow ügyvezető igazgatója ehhez hozzátette: egyfajta evolúción ment át a biostimulátor-felhasználás az elmúlt évtizedekben. Amikor 40 évvel ezelőtt megjelentek ezek a termékek - Magyarországon pedig körülbelül 20 éve -, akkor még inkább a gyengén működő, sok hibával küszködő termelők eszköze volt, hiszen orvosolni lehetett vele a hiányosságokat. Mára megváltozott a helyzet, és a biostimulátorok beépültek a professzionális termelők termesztéstechnológiájába. Náluk ezeknek a készítményeknek a használata már előre tervezett, a termesztési tapasztalatokra, a termőhelyi adottságokra épül. Esetükben a biostimulátorokkal már nem orvosolják, hanem megelőzik a problémákat. A célzottan használt készítmények növelik a növények ellenállóképességét a kártevőkkel és az időjárási stresszhelyzetekkel szemben, amivel növelhető a hozam, és csökkenthető a versenyképes termeléshez szükséges egyéb inputanyagigény.

A Malagrow kereskedelmi vezetője, Pálinkó Zsolt szerint a cég a világ élenjáró fejlesztőinek termékeit kínálja. A biostimulátor nem alaptrágya vagy lombtárgya, nem a növény tápanyag-utánpótlására szolgál, hanem az élettani folyamatainak szabályozását segíti. Minden valódi biostimulátor egyedi, komplex készítmény, ezért az alkalmazott hatóanyagokból nem lehet megállapítani a termék hatékonyságát, mert az a termékfejlesztés során létrejövő egyedi jellemzőktől függ. A biostimulátorokat ezért hibás szakmailag pusztán az összetevőik alapján összemérni egymással.

Pálinkó Zsolt arra is felhívta a figyelmet, hogy a biostimulátorok hatékony alkalmazásának fontos, de nem egyetlen eleme maga a termék. A legkiválóbb készítmény is csak akkor tudja kifejteni a tökéletes hatást, ha az alkalmazása előtt pontosan felmérik a problémát, ismerik a termesztési körülményeket, és a korábbi tapasztalatokat is figyelembe véve ajánlanak szert és kezelést, majd nyomon követik a hatást, szükség esetén beavatkozva a folyamatba. Magyarországon belül is nagyon eltérőek a termesztési körülmények, és a fajtától, időjárási körülményektől is függhet a hatás.

Egyfajta gyakorlatba illesztést végzünk. Ez úgy történik, ahogy a fajtakísérleteket végzik. Nagy precizitással vizsgáljuk a kezelt és kezeletlen állományokat, az elért változásokat dokumentáljuk, elemezzük és hozzáférhetővé tesszük a termelők számára. Ezeket a vizsgálatokat a gazdálkodókkal közösen végezzük. A Malagrownak két évtizedes tapasztalata van az általa forgalmazott termékek alkalmazásában a helyi körülmények, növénykultúrák és fajták esetén

- magyarázta Pálinkó Zsolt.

(A cikkben felhasznált képek a Malagrow Kft. tulajdonát képzik.)

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03