Nincs már sok idő hátra: ezt minden zöldséghajtatónak el kell végeznie a napokban

agrarszektor.hu
A nyilvántartásba vett dísznövény szaporítóanyag-előállítók és -forgalmazók, valamint az engedélyes zöldségpalánta szaporítóanyag-előállítók és -forgalmazók ezen tevékenységüket egységesen 2022. január 15-ig kötelesek önállóan bejelenteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih).

Már csak két napja van a nyilvántartásba vett dísznövény szaporítóanyag-előállítóknak és -forgalmazóknak, valamint az engedélyes zöldségpalánta szaporítóanyag-előállítóknak és -forgalmazóknak arra, hogy egységesen önállóan bejelentsék a tevékenységüket a Nébihnél - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. A NAK kiemelte, hogy a jogszabálymódosítás miatt a dughagyma és fokhagyma szaporítóanyagok szerződéses termeltetésére a továbbiakban nincs lehetőség, eladás céljára kizárólag engedéllyel lehet termeszteni. Azoknak a szaporítóanyag-előállítónak, akik dughagymát vagy fokhagyma szaporítóanyagot forgalomba hozatal céljából eddig szerződéses termeltetésben állítottak elő, tevékenységük végzéséhez engedélykérelmet kell benyújtaniuk a tevékenység helye szerinti, növénytermesztési hatáskörben eljáró megyei kormányhivatalhoz.

A szerződéses dísznövény szaporítóanyag-termesztés bejelentését a tevékenység megkezdése előtt kell megküldeni a dísznövény szaporítóanyagok forgalomba hozataláról szóló 45/2008. (IV. 11.) FVM rendeletben is rögzítettek szerint. Fontos tudnivaló, hogy a korábbi gyakorlattól eltérően a Nébih nem küld űrlapokat a kötelezettség teljesítéséhez, azokat online, letölthető formában tette közzé internetes felületén az önálló bejelentés megtételéhez. A szükséges űrlapok ezen a linken érhetők el.

A cégeknek és az egyéni vállalkozóknak az elektronikus ügyintézést kell választaniuk, melyhez a kitöltött és aláírt űrlapokat be kell szkennelni vagy le kell fényképezni, lementeni, azután ezen a felületen az űrlapok becsatolásával meg kell küldeni. Az elektronikus ügyintézésre nem kötelezett természetes személyek (őstermelők) a kitöltött és aláírt űrlapokat postai úton is megküldhetik a Nébih részére (cím: Nébih, 1525 Budapest, Pf.: 30. - MGEI KSZFO) a megadott határidőig. A kötelezettség vonatkozásában a felmerült kérdésekkel közvetlenül a Nébih Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóságához lehet fordulni, az mgei@nebih.gov.hu címre küldött email-lel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?