Élesedik a helyzet a műtrágyapiacon: fontos bejelentést tett Nagy István

agrarszektor.hu
A tavaszi mezőgazdasági munkákhoz szükséges műtrágya elegendő mennyiségben rendelkezésre áll az országban - közölte Nagy István agrárminiszter. A tárcavezető az ellátás helyzetéről a hazai műtrágya-forgalmazókkal és importőrökkel, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával, illetve a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségével is egyeztetett.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Jelenleg nem okoz közvetlen problémát Magyarországon az európai műtrágyagyártó kapacitások részleges leállása, hiába riogatja a gazdákat Bige László baloldali oligarcha. A milliárdos kijelentéseivel ismét csak pánikot kelt és ezzel ismételten tovább akarja srófolni a műtrágya árát

 - mondta Nagy István. A tárcavezető ezért felszólította Bige Lászlót arra, hogy hagyja abba a riogatást és piactorzító önös érdektől vezérelt cselekedeteit.

EZ IS ÉRDEKELHET

A miniszter arra is kitért, hogy a gazdálkodók már elvégezték az idei első kalászos fejtrágyázást és a következő munkafázisokhoz is elegendő műtrágyakészlet van az országban. Ezért is kiemelkedő, hogy a legfontosabb ügyet Magyarország számára kedvező módon rendezték el az uniós állam- és kormányfők versailles-i csúcstalálkozóján - tette hozzá. Nem lesznek szankciók, amelyek kiterjednének az olaj és a gáz területére, ez pedig növeli a földgázra épülő műtrágyagyártó kapacitások mielőbbi újraindításának lehetőségét.

Nagy István leszögezte, a gazdálkodók érdekében minden lehetséges eszközt be kell vetni a biztonságos hazai műtrágyaellátás érdekében. Az a fő feladatunk, hogy a magyar gazdákat és a magyar családokat megvédjük a gazdasági, ellátásbeli problémáktól - hangsúlyozta a tárcavezető.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?