Nesze neked benzinárstop: a magyar mezőgazdaságot is elérte az üzemanyaghiány

agrarszektor.hu
Magyarország több pontján leálltak a mezőgazdasági munkák üzemanyaghiány miatt, és habár azt nem tudni, hány gazdaságot érint a kényszerű munkaszünet, a gazdák nagy része még most is a magasabb, nagykereskedelmi áron szerzi be a gázolajat. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) tájékoztatása szerint logisztikai problémák miatt a Mol a megrendelt gázolaj mennyiséget nem tudja leszállítani, ezért állnak le a munkálatok. A Mol reagált a felhívásra, szerintük a logisztikai problémák elhárítása folyamatos.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

Üzemanyaghiány miatt az ország több pontján leálltak a mezőgazdasági munkák, és habár arról nincsenek információk, hogy mindez hány gazdaságot érint, a gazdák többsége továbbra is a magasabb, nagykereskedelmi áron szerzi be a gázolajat - írja az ATV híradójának riportjára hivatkozva a Telex. Máhr András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) főtitkárhelyettese azt mondja, hogy 

logisztikai problémák okán a Mol a megrendelt gázolaj mennyiséget nem tudja leszállítani. Ennek az a konzekvenciája, hogy leállnak a tavaszi munkálatok. Márpedig egyes tavaszi munkák nem állhatnak meg, különben ősszel nem lesz mit learatni

A Mol reagált a gazdák felhívására. Szerintük a logisztikai problémák elhárítása folyamatos.

A kormány még 2021 novemberében döntött úgy, hogy a 95-ös benzin és a dízel literenkénti árát három hónapra 480 forintban maximálja, februárban azonban meghosszabbították az árstopot még három hónappal, ráadásul nagykereskedelmi szinten is befagyasztották az árakat, hogy a kiskereskedők ne kényszerüljenek a beszerzési ár alatt értékesíteni az üzemanyagokat. Néhány napja érkezett a bejelentés, miszerint marad a benzinárstop, a jövedéki adót pedig literenként 20 forinttal csökkentik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?