Nesze neked benzinárstop: a magyar mezőgazdaságot is elérte az üzemanyaghiány

Nesze neked benzinárstop: a magyar mezőgazdaságot is elérte az üzemanyaghiány

agrarszektor.hu
Magyarország több pontján leálltak a mezőgazdasági munkák üzemanyaghiány miatt, és habár azt nem tudni, hány gazdaságot érint a kényszerű munkaszünet, a gazdák nagy része még most is a magasabb, nagykereskedelmi áron szerzi be a gázolajat. A Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) tájékoztatása szerint logisztikai problémák miatt a Mol a megrendelt gázolaj mennyiséget nem tudja leszállítani, ezért állnak le a munkálatok. A Mol reagált a felhívásra, szerintük a logisztikai problémák elhárítása folyamatos.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Üzemanyaghiány miatt az ország több pontján leálltak a mezőgazdasági munkák, és habár arról nincsenek információk, hogy mindez hány gazdaságot érint, a gazdák többsége továbbra is a magasabb, nagykereskedelmi áron szerzi be a gázolajat - írja az ATV híradójának riportjára hivatkozva a Telex. Máhr András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetségének (MOSZ) főtitkárhelyettese azt mondja, hogy 

logisztikai problémák okán a Mol a megrendelt gázolaj mennyiséget nem tudja leszállítani. Ennek az a konzekvenciája, hogy leállnak a tavaszi munkálatok. Márpedig egyes tavaszi munkák nem állhatnak meg, különben ősszel nem lesz mit learatni

A Mol reagált a gazdák felhívására. Szerintük a logisztikai problémák elhárítása folyamatos.

A kormány még 2021 novemberében döntött úgy, hogy a 95-ös benzin és a dízel literenkénti árát három hónapra 480 forintban maximálja, februárban azonban meghosszabbították az árstopot még három hónappal, ráadásul nagykereskedelmi szinten is befagyasztották az árakat, hogy a kiskereskedők ne kényszerüljenek a beszerzési ár alatt értékesíteni az üzemanyagokat. Néhány napja érkezett a bejelentés, miszerint marad a benzinárstop, a jövedéki adót pedig literenként 20 forinttal csökkentik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 24. 05:58