Érik a búza-krízis Európában?

Érik a búza-krízis Európában?

agrarszektor.hu
Újabb lesújtó figyelmeztetés érkezett, most az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferenciájának gyorselemzése hívta fel a figyelmet arra, hogy az ukrán és orosz importnak erősen kitett afrikai országokban az agrár-élelmiszerek árának emelkedése akár az instabilitásukat is fokozhatja.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Ukrajna a világ hatodik legnagyobb búzaexportőre: 2021-ben a Világbank adatai alapján összesen több mint 18 millió tonna búzát exportált, ami a világ exportjának közel egytizedét (7,24%-át) teszi ki. A helyzetet súlyosbítja, hogy az ország elsősorban a fejlődő országokba exportál, ahol arra, hogy az importot regionális kereskedelemmel helyettesítsék - a szállítási infrastruktúra gyengesége és a regionális búzatermelés alacsony mértéke miatt -, korlátozottak a lehetőségek. Az ukrán és orosz búzának leginkább kiszolgáltatott Egyiptom március közepén már a búza árának rögzítése mellett döntött. A világ legnagyobb búzaimportőre, a búza mintegy 60 százalékát külföldről szerzi be, főként Oroszországból és Ukrajnából. Az utóbbi a búzaimportjának mintegy egynegyedét, az előbbi pedig kétharmadát adja - írja az Átlátszó.

EZ IS ÉRDEKELHET

A háború miatt gyakorlatilag leállt a tengeri kereskedelem, amelyen keresztül a búza exportjának szinte teljes egésze zajlott. Oroszország eddig több mint 300 kereskedelmi hajót akadályozott meg abban, hogy elhagyja a tengert. A BayWa gabonakereskedelmi vállalat információi szerint jelenleg nulla gabonát tudtak exportálni az ukrán kikötőkből, tehát lényegében semmi sem tudja elhagyni az országot. Az Ukrán Gabonaszövetség szerint Ukrajnának még körülbelül 20 millió tonna búzát és kukoricát kéne exportálnia júniusig. Azt viszont fontos megjegyezni, hogy a vasúti szállítással a kikötők kapacitásának csupán egytizede. Ez számokban mérve 600 ezer tonna. A helyzetet még tovább nehezíti, hogy a világ második legnagyobb búzaexportőre, Oroszország is jelentős korlátozásokat vezetett be a búza kivitelét illetően - emiatt mintegy 40%-al esett vissza az orosz búzaexport. Ez az, ami miatt egyes országokat súlyos ellátási gondok sújthatják, ugyanis az orosz és az ukrán búza a legkevésbé fejlett országok búzaimportjának közel felét (40%-át) teszi ki. Nincsen kizárva, hogy egyes régiókban élelmiszer-ellátási bizonytalansági válságok alakuljanak ki, főleg akkor, ha a műtrágyák és más energiaigényes inputok megnövekedett költségei negatívan befolyásolják a következő mezőgazdasági szezont. 

EZ IS ÉRDEKELHET

Az ukrán búzaszállítmány kiesését leginkább Tunézia szenvedi meg. Az ország ugyanis a 2021-es évben a Világbank adatai szerint az összes búzabehozatal közel 65%-át szerezte be Ukrajnából. Indonéziát, a világ ötödik legnagyobb búzaimportőrét szintén közvetlenül érintheti a kiesés: az ország búzaimportjának közel egyharmadát (több mint 2 millió tonnát) Ukrajna szállította a 2021-es évben. Banglades és Pakisztán esetében akár még komolyabb következményekkel kell számolni, mivel mindkét két ország búzaimportjának több mint kétharmadát teszi ki az ukrán és az orosz búza. De Ukrajna Jemen, Líbia, Libanon és Malajzia búzabehozatalának is több mint egynegyedét adja  

- írja a lap.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?