Beindultak a bolgárok: durván felpörgött a cseresznyebiznisz az országban

Beindultak a bolgárok: durván felpörgött a cseresznyebiznisz az országban

agrarszektor.hu
Bulgáriában megkezdődött a korai cseresznyefajták szedése. A gyümölcs egyelőre még nagyon drága, a termelők szerint idén leginkább a műtrágyák, a növényvédő szerek, valamint a betakarítás költségeinek növekedése lesz hatással a termesztési költségekre.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Május 15 körül Bulgária egyes régióiban már megkezdődött a korai cseresznyefajták szedése. Egyelőre még nagyon drága a gyümölcs, a termelők 8-10 levát (1600-2000 Ft/kg) kapnak, de a fő fajták beérésével ez hamarosan csökkenni fog - olvasható a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) oldalán.

Iszmail Kurtov, 20 hektár cseresznyét művelő gazda szerint az idei szezonban 4-5 leva/kg (800 és 1000 Ft/kg) közötti termelői felvásárlási ár már megfelelne a termelőknek. Idén leginkább a műtrágyák, növényvédőszerek, és a betakarítás munkaerő-költségeinek növekedése lesz a legnagyobb hatással a termesztési költségek alakulására. A szedés fajlagos munkaerő-költségét 1 leva/kg (200 Ft/kg) környékére becsülik az idei évben. Bulgáriában a cseresznye termelése a 2000-es évek közepe táján erősen visszaesett, a terület kevesebb mint a felére esett vissza, majd a 2010-es években korszerű fajtákkal modern ültetvények telepítése kezdődött meg.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?